• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

"Пирогов" и министър Кацаров "заровиха томахавката" на среща с посредничеството на БЛС

"Пирогов" и министър Кацаров "заровиха томахавката" на среща с посредничеството на БЛС

И двете страни се извиняват за острите изказвания, ще работят заедно за реформа

/КРОСС/ Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители на "Пирогов" е пред разрешаване, след като Българският лекарски съюз събра двете страни на среща "на четири очи" в Министерство на здравеопазването.
Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров посочи пред журналисти, че и министърът, и лекарите от спешната болница "изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики" и са се извинили за тона.

"Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори", каза д-р Маджаров.

Той уточни, че установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

"Имаме уверението от новото ръководство, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от "Пирогов" преди произнасяне на компетентните органи. На трето място - имаме доверие на всички лекари от "Пирогов". Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от "Пирогов". Обединяваме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите", отбеляза председателят на БЛС.

На срещата е бил обсъждан начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

"Има много изговорени неща. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват", подчерта д-р Маджаров.

"Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби", каза от своя страна пред журналистите началникът на отделението по гастроентерология в "Пирогов" д-р Камен Данов, който бе сред протестиращите лекари.

"Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ "Н И Пирогов" ще занесем тези четири точки по които постигнахме съгласие, на колегите в болницата", допълни той.

Д-р Данов е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.