- 21 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8036
- GBP / BGN 2.2826
- CHF / BGN 1.9846
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 21°C
Пулмологът: Лесна умора и задух показват проблем с белия дроб
03 Септември 2021 | 12:35
Спирометрията след прекаран ковид дава ясна картина за пораженията
Изследването се прави три седмици след заразяването
/КРОСС/ Само за 10 минути можете да установите състоянието на белия си дроб след прекарана ковид инфекция. Това става чрез спирометрия - тест за изследване на белодробната функция. Той е задължителен след боледуване от вирусната пневмония, причинена от COVID-19, особено ако продължавате да имате задух и кашлица, съветва д-р Димитрина Стоянова, специалист по белодробни болести в доболнична помощ на денонощна клиника “Медикус Алфа”.
Спирометрията се използва за диагностициране и контролиране на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиална астма, белодробна фиброза, бронхиолит, белодробен емфизем - въобще нарушения, засягащи белодробната функция.
Изследването измерва скорост и обеми на въздушният поток при влизането и излизането от белите дробове. Пациентът вдишва дълбоко, след което максимално рязко издишва в апарата, който на момента дава оценка на функциите на белите дробове, обяснява д-р Стоянова.
COVID-19 най-често засяга белия дроб, след това продължително време пациентите, дори млади хора без придружаващи заболявания, страдат от лесна умора и задух при най-малки усилия. Затова е необходимо изследване дали вирусът има отражение върху самата дихателна функция, или става въпрос за субективни усещания. Защото задухът може и да не е свързан с проблем в белите дробове, а с обездвижването на организма и степента на натоварване в определен момент.
Има пациенти, които реално нямат функционален проблем с дишането, обяснява д-р Стоянова. Голям процент от тях получават свръхчувствителност на бронхите, с пристъпи на спазми, задух и кашлица, подобни на астматичните. След като чрез спирометрията се установи липсата на проблем, човек се успокоява и ако спазва определен хранителен и двигателен режим, бързо ще възстанови здравето си.
Д-р Стоянова напомня, че е добре при продължаващи оплаквания след прекаран COVID-19 първо да се направят консултации при кардиолог, пулмолог, ако се налага и при други специалисти. Най-добре е спирометрията да се извърши три седмици след заразяването, когато са отминали острите симптоми на ковид инфекцията.
Бабини илачи
Домашни средства при кашлица
Лимонът и медът помагат да не кашляте през нощта.
Кашлицата е естествена реакция на организма, когато има някакъв вид раздразнение на дихателните пътища и тяхната лигавица. Тя може да се получи както при алергии, така и при бактериални или вирусни инфекции. Когато е суха, с пристъпи, причината обикновено е респираторна алергия. Ако е дълбока, с отделяне на храчки, става дума за инфекция.
Сухата кашлица може да продължи и след излекуването на инфекцията, защото лигавицата на дихателните пътища е много вероятно да се е увредила. Сухият въздух от климатиците допълнително усложнява състоянието. Затова дихателните пътища трябва да се поддържат добре овлажнени. Мед, лимон, джинджифил, чесън, сок от лук, стафиди, кимион, алое вера - народната медицина разполага с богат арсенал от средства срещу кашлица.аргара със солена вода
Разтворете половин чаена лъжичка сол в 1 ч. ч. топла вода и направете гаргара. Облекчава болката в гърлото и действа противовъзпалително. Можете да правите процедурата няколко пъти на ден.
Лимон и мед
Смесете сока на един малък лимон с 2 с. л. мед и топла вода. Изпийте преди лягане, за да облекчи кашлицата и да поддържа овлажнени дихателните пътища.
Чай от подбел
Залейте 5 грама (1 с. л.) сухи листа от подбел с 1 ч. ч. вода и варете 15 минути. Прецедете. Пийте отварата топла, 3 пъти на ден по 1 чаша. Може да се подслади с мед, особено за деца, защото има горчив вкус.
Наука и практика
Хмелът в пивото бори вирусите
Най-ценният компонент на кехлибарената напитка я прави вкусна и полезна
Хмелът повишава антиоксидантите в бирата.
Пивоварната наука, която тази година отбелязва своята 65-годишнина, се обогати с още едно изследване, направено от български учени. Проф. Габриела Маринова и екип от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) експериментират с допълнително охмеляване на кехлибарената напитка. Резултатите от тяхното изследване показват, че умереното обогатяване на бирата с хмел със 120 mg/l алфа-киселини е благоприятно за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото и подобрява неговите качества.
Хмелът е този, който определя до голяма степен типичните качества на бирата - горчивия вкус, аромата и стабилността на пяната. Той балансира сладостта на малца, разнообразява вкуса и аромата и създава комплекс от сензорни усещания, произтичащ от взаимодействието на множество летливи съединения. Ето защо смесването на хмеловете и етапът на добавянето им към пивото са ключови и дават неограничени възможности за постигането на различни вкусове и аромати.
Интересът на науката към допълнително охмеляване на пивото не е случаен. Хмелът е уникална комбинация от алфа- и бета-горчиви киселини, етерично масло, полифеноли, естрогени, танини, витамини, минерали и др. Главният фенилфлавоноиден компонент - ксантохумолът - има антивирусни, противовъзпалителни и противомутагенни (оказващи влияние на гените) свойства и е един от най-силните антиоксиданти.