• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Тайната на добрата закуска

Тайната на добрата закуска

/КРОСС/ За тези, които искат да подобрят и оцветят диетата си - закуската е едно добро началото за това. Много от храните, които често хапваме сутрин, имат високо съдържание на мазнини, захар и прости въглехидрати. Да, те ни дават незабавен прилив на енергия, но ни карат да се чувстваме сякаш сме с празен стомах. И бързо огладняваме отново.

Плодовете, от друга страна, са пълни с витамини и минерали. Те са богат източник на сложни въглехидрати и фибри, които веднага ни събуждат, засищат и допринасят за цялостното ни здравословно състояние. Защо е полезно да хапваме плодове сутрин Тайната на добрата закуска, която отговаря на всички изисквания за хранителни стойности и ни поддържа сити до обяд, е изборът на комбинация от храни.

Те трябва да осигуряват:
- Сложни въглехидрати, които дават дълготрайна енергия
- Фибри, които да засищат
- Протеин, който е най-засищащият макронутриент, за да не прегладнеем преди обяд
- Здравословни мазнини, които също осигуряват енергия и ситост

А плодовете са чудесен начин, за да си набавим сложни въглехидрати. Въпреки че са богати на естествени захари, те съдържат диетични фибри. Фибрите добавят обем към храните, забавят храносмилането и усвояването на плодовата захар.

Наред с тях, плодовете са богат източник на витамини А, витамин С и калий. Витамин А подобрява здравето на кожата и очите, бори се с инфекциите. Витамин С е важен за здравето на имунната система, както и за растежа и възстановяването на клетките. Калият помага за контролиране на кръвното налягане.

Плодове с ниско съдържание на калории
В сравнение с обема си, много плодове са с ниско съдържание на калории. Ягодите, грейпфрутите, прасковите, папаята и пъпешът имат по-малко от 60 калории на порция. Така че можем спокойно да им се насладим всяка сутрин, без да надвишаваме калорийния прием за закуска.

Плодове с по-високо съдържание на калории
Други плодове са доста по-калорични. Мангото, гроздето, черешите и бананите имат повече калории и захар, затова е добре да се консумират умерено. Едно цяло манго например съдържа 45 грама захар.

Плодове и протеин - повече от добра комбинация
Едни от най-вкусните комбинации от плодове включват ягоди, малини и боровинки. Добър вариант са грейпфрут, киви и ягода, както и къпини, папая и пъпеш. А за още по-голяма наслада можем да прибавим към тях кисело мляко, пълно с протеини, парче пълнозърнест препечен хляб с неподсладено ядково масло или яйце, според предпочитанията на всеки, пише Investrong.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.