• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пловдив подписа 30-милионня заем за инфраструктурата в града

Пловдив подписа 30-милионня заем за инфраструктурата в града

/КРОСС/Кметът на Пловдив Иван Тотев и Жан Патрик Марке от ЕБВР подписаха Споразумението за 30 милионния заем между Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Договореният кредит е в размер на 14,5 милиона евро, с тригодишен гратисен период.

Заемът ще се изплаща 13 години, с договорена лихва 2,65%. Тя обаче е „плаваща" и може да варира според кредитния рейтинг на общината.

Кредитът е предназначен целево за цялостна реконструкция Коматевско шосе и булевардите "Руски" и "6-ти септември". Съществена част от кредита е предназначен за изграждането на новия бул. „Северен", който ще свърже моста на Адата с Брезовско и Карловско шосе.

Договорът е признак на убеденост, че банката вярва в административния капацет и разчита на рационалното управление на община Пловдив, заяви представителят на ЕБВР Жан Патрик Марке. Институцията ще следи много внимателно как се разходват парите, които няма да се превеждат накуп, а чрез определени траншове, след представяне на окончателни договори за изпълнение на различните етапи, добави другият нейн представител Илия Кардашлиев.

Много силно предимство е това, че ЕБВР ще бъде гарант и арбитър по евентуални спорове при възлагането на поръчките за изпълнение. Така процедурата се оптимизира, тъй като банковият арбитраж практически ще избегне дълги съдебни дела по обжалване на търгове и конкурси, добави Илия Кардашлиев.

Усвояването на заема трябва да стане за три години, а изплащането му - в следващите десет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.