• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Експерт: Цените на горивата могат да бъдат по-ниски

Експерт: Цените на горивата могат да бъдат по-ниски

/КРОСС/  В момента цените на горивата в България се котират на стойности около 10-11% по-ниски от средните за ЕС - тенденция, която се наблюдава през последните две години, преди данъци, което означава суровината преди преработка на суровия нефт и налагане на марж. Това означа, че ние имаме по-ниски цени на горивата от други страни, но тази тенденция може да се задълбочи и да видим много по-ниски цени. Това каза в студиото на БНТ “Денят започва” експертът по горивата Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. В момента нашата рафинерия обработва 100% руски петрол, който на международните пазари, когато покупката не е обвързана с дългосрочен договор, се търгува на цени с 30% надолу, допълни той.

За него не е ясно защо ценообразуването на покупката на суров нефт за рафинерията продължава да се случва на принципа “средиземноморска борса+доставка”, което реално не се случва.

Има вътрешнотърговски обмен между компанията майка “Лукойл” и дъщерната компания “Литаско”, които реално купуват и продават суров нефт и готовите горива за българския пазар. Този вътрешнотърговски обмен може да се случва на много по-ниски цени, отбеляза експертът.

Интересното за Владимиров е, че от месец май насам нашата рафинерия преработва единствено руски петрол - преди това половината от количествата са идвали от други източници. А трябваше да се случи точно обратно, подчерта той.

В момента трябва да се заяви много ясно, че България е дала, подарила дерогация на руската компания “Лукойл” да продължава да доставя руски нефт за България и да преработва горива за българския пазар. България е единствената държава с излаз на море в ЕС, която е получила такава дерогация. И въпреки тази дерогация, ние получаваме пазарни условия, значително по-лоши от тези, които могат да бъдат постигнати, ако държавата си свърши работата и натисне руската компания да се съобразява с пазарните тенденции, категоричен беше Мартин Владимиров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.