• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Посланик Макаров: Историята е справедлив, но и жесток учител и не търпи подмяната на факти

Посланик Макаров: Историята е справедлив, но и  жесток учител и не търпи подмяната на факти

/КРОСС/ Денят на победата е най-важният празник за всички руснаци, за повечето жители в страните от бившия СССР и разбира се за всички сънародници, живеещи в чужбина. Какво означава лично за вас Денят на победата, Анатолий Анатолиевич?

За мен, както вероятно и за всички граждани на страната ни, Денят на победата не е просто историческа дата и не просто годишнина. Аз принадлежа към поколението, което помни фронтоваците, когато бяха още млади, израснал съм с техните разкази за Великата Отечествена война.

На  всеки 9 май виждах сълзите в очите им и често чувах фразата, която те повтаряха  -„Само да няма повече  война“.  Затова за мен Денят на победата е голям и свещен празник. Нашата обща, но и много лична за всяко семейство победа. Това е денят, когато се прекланяме пред делото на нашите предци.

Денят, в който ясно осъзнаваме, колко важно е да съхраним и да предадем на бъдещите поколения спомена за героизма на съветските войници, спасили планетата от кафявата чума.

Великата Отечествена война засегна всяко съветско семейство. Как тя се отрази на вашето?


Всъщност у нас е трудно да се намери семейство, което да не е засегнато от тази ужасна война. Семейството ми не беше изключение. Едва 17-годишна майка ми отива като доброволка на фронта, по-късно тя завършва Военното училище за комуникации и е изпратена във Втора гвардейска армия. Тя участва в освобождаването на Кьонигсберг и Литва. Тя приключи войната с чин старши лейтенант и командир на радио взвод. Наградена е с орден Червена звезда и множество медали

Баща ми е служил в артилерията и участва във войната от първия ден. Участник е  в отбраната на Москва и в битката за Сталинград. Воюва в 4-ти украински фронт, участва в освобождението на Източна Европа. Като войнен от кариерата баща ми завърши войната с чин генерал-лейтенант и беше удостоен с множество държавни награди - ордени и медали.

Тази година посрещаме 75-тата годишнина от победата в карантина. Вече стана ясно, че поради пандемията няма да има шествие на „Безсмъртния полк“ на 9 май, а парадът на Победата беше отложен в Москва. Как протича подготовката за 75-годишнината в България при тези условия? Не е ли пречка карантината за честването на Деня на победата?

Разбира се, ние възнамеряваме да отбележим достойно Деня на победата в България, въпреки факта, че коронавирусната инфекция направи корекции в нашите идеи и ни принуди да се откажем от традиционните масови прояви.

В навечерието на празника в кулоарите на посолството ще покажем изложба, посветена на Деня на победата, подготвена въз основа на архивни снимки на ТАСС. На нашите мрежови канали ще бъдат публикувани адресите на ветераните, участвали в блокадите и на фронта, които са  постоянно пребиваващи в България, както и други материали по темата за Великата отечествена война. А на 9 май на нашата страница във Фейсбук ще бъде публикувано видео поздравление за Деня на победата.

Колко ветерани от войната живеят в България днес?


Към днешна дата на територията на България живеят 36 ветерани от Великата отечествена война - граждани на Руската федерация. 19 от тях живеят в консулския район на посолството, 13 - в Генералното консулство на Русия във Варна, 4 - в Генералното консулство на Русия в Русе.

Сред нашите ветерани има участници във военните  действия и работници на тихия фронт, и жители на обсаден Ленинград, и бивши малолетни затворници от фашистките концлагери

В нашата работа с ветераните  много ни помага председателят на организацията на ветераните от Втората световна война в България, жител на обсадения Ленинград - Игор Николаевич Завялов,
Също така, ветераните подпомагат дейността на Координационния съвет на организацията на руските съотечественици в България под ръководството на Марина Анатолиевна Дадикозян.

Как руското посолство ще поздрави ветераните тази година и при какви условия?


В контекста на пандемията COVID-19, която обхвана България и света, ние на първо място изхождаме от необходимостта да избягваме и най-малкия риск за здравето на нашите ветерани. В тази връзка преработихме плановете си за тържества, празнични концерти и други събития с тяхно участие.

Също така бяхме принудени да отложим представянето на юбилейните медали „75 години от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г.“

Въпреки това съм сигурен, че всички наши планове за тържественото честване на 75-годишнината от Победата със сигурност ще бъдат реализирани, когато санитарно-епидемиологичната обстановка го позволи. Ще поздравим и ще прегърнем ветераните си. Ще изразим своята признателност и възхищение за подвига им.

Днес, възползвайки се от възможността, предоставена ми от вашата публикация, бих искал от сърце да поздравя нашите скъпи ветерани с Деня на победата. Пожелавам им здраве, топлина и повече радостни моменти в кръга на роднини и приятели. Благодаря ви, скъпи ветерани, за нашия мирен живот.

През последните години сме свидетели на опитите на някои страни да преразгледат резултатите от Втората световна война и дори да си припишат основната роля в разгрома на нацизма. Какви стъпки предприема днес Русия, за да запази историческата памет и историческата истина за приноса на съветския народ във Великата Отечествена война?

За страната ни споменът за Великата отечествена война 1941-1945 г. е свещен. Въпросът чий е основния, решаващ принос за Победата над Хитлер в Русия, въобще не се коментира. За всички нас е очевидно, че именно съветският войник спря нацизма и го унищожи. Както и на каква цена ни дойде тази Победа - платихме за нея с живота на 27 милиона съветски хора.

Желанието на редица държави да пренапишат историята на Втората световна война е много опасно нещо. Ние разбираме, че това се прави в момент на политическите условия с очакването за определени дивиденти. Въпреки това трябва да помним, че историята е справедлив, но понякога жесток учител, който не търпи подмяната на факти и понятия и може много тежко да накаже такова небрежно отношение към самите себе си.

За руското посолство в България поддържането на истината за войната, грижата за паметниците на съветските войници, грижата за нашите ветерани са един от приоритетите на работата. Ще продължим упорито и последователно да се съпротивляваме на всякакви опити за фалшифициране на историята за периода на Втората световна война и за омаловажаване на решаващата роля на Червената армия за освобождението на Европа от нацизма.

Анатолий Анатолиевич, как се празнува Денят на победата във вашето семейство?

Когато родителите ми бяха живи, те участваха в срещи на ветерани, които се провеждоха в Парка на културата до „Болшой театър”. Присъствах на тези събития, с голямо удоволсствие слушах спомени за войната, истории от битките и трудностите на военния живот. Оттогава Денят на победата за мен е много личен семеен празник.

Като посланик на Русия в България, всяка година на 9 май участвах в церемонии по полагане на венци и цветя пред паметниците на съветските войници в София и Пловдив и други възпоменателни събития. Приемах делегации на ветерани от Русия тук, организирах срещи с български ветерани и антифашисти. За съжаление, тази година традицията на широко и мащабно честване на Деня на победата в България бе нарушена от пандемията COVID-19.

Въпреки това никой и нищо не може да отнеме  от този празник. При всички положения ще поздравим семействата и приятелите си с годишнината от Победата. Нека си спомним онези герои, които не доживяха до днес и да пожелаем здраве и дълголетие на всички наши ветерани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

не на НАТО

Не може да обвиняваме Русия за ликвидирането на Бьлгарското конраразузнаване При отваряне на досиетата най мрьсната дума беше и сега е агент на Дьржавна сигурност Чий интереси защитава тази агентура и това разузнаване Суверенитета и националната сигурност на дьржавата Сега защо не се изгради нова национална сигурност Много ясно НАТО не дава да имаме наша агентура Кой предложи щаб квартира на НАТО в Варна Не беше ли това копеле което няма нищо бьлгарско в него Той не е сам А е част от мащабна политика на изправяне на бивщите социалистическите дьржави като единен фронт срещу Русия Прав е г-на отдолу другото е бла-бла-бла

19.05.2020 04:35:04

Къде сте товарищи? /част Втора/

Русия чрез Първанов и Станишев инсценира закона за досиета през 2008 г. като чрез него елиминира най-способните български разузнавачи и техните сътрудници, разкривайки имената и прикритията им, Така тя на практика доразруши българските спецслужби за да не са в състояние професионално да работят вече като съюзници на НАТО и ЕС срещу нея, от тяхна гледна точка очевидно отговарящо на националния им интерес. Но сега са видни последствията у нас, където няма разузнаване, а то е последната форма на националния суверинитет на всяка една държава.

19.05.2020 01:56:18

Къде сте товарищи?

Този очевидно от интервюто мъдър посланик на РФ дали е уведомен от руските спецслужби, че по време на перестройката в края на 80-те техни колеги и дипломати работеха активно за свалянето на Т.Живков и БКП от власт като дори българското контраразузнаване установи документално напр. как един техен разузнавач на прикритие на име Жмирьов, кореспондент на органа на ЦК на КПСС в. "Правда" у нас разпространяваше нелеглно позиви за "промяна на режима" и заедно с останалите резидентури на КГБ и ГРУ в България подпомагаха т.нар. "дисиденти", част от които впоследствие разрушиха всичко постигнато по времето на социализма в България. Освен това те направиха възможното пак във втората половина на 80-те г.да дискредитират пред света преименуването на българите с турски имена и на всички международни форуми тогава не подкрепяха българската позиция по въпроса, пак по личното нареждане на Горбачов. Изобщо преди сегашна Русия да ни обвинява, че сме ги предали преминавайки на страната на НАТО и ЕС, да си посипе главата с пепел, защото истинските предатели на социализма, СССР и НРБ са точно тяхното ръководство от Политбюро на КПСС начело с най-големия предател в историята - Михаил Горбачов!!! и никой честно мислещ човек в света няма да им прости това. Лично смятам, че Владимир Владимирович Путин дълбоко в себе си съзнава тази най-грозна част в историята на страната си и точно затова започна възраждането на Русия и превръщането и отново в световна сила, каквато за радост е в момента. Няма истински българин, който въпреки разочаровението си от Горбачов и Елцин, искрено да не желае процъфтяване на великата руска държава, стожер на мира в света и естествен наш съюзник както преди, така и в бъдеще.

19.05.2020 00:11:17

До Макаров

Виждате ли какви фашистки сили са се възцарили в България, подкрепяни отвън от враговете на Русия. Вижте и предпоследните два водевила, написани от привърженици на шайката на Борисов, ръководена от янките...

18.05.2020 23:21:13

Браво вие сте велики

Прекрасни сте всички Браво излиза след твоето есе че СССР е бил напьлно военно обезпечен от САЩ Остава да ми разкажеш и че 20 милионна армия от САЩ е победила Хитлер А СССР е бил на курорт е никога не е воювал срещу Германия От кьде я изкопа тази статия Мисля от американски политолог специалист на ЦРУ Дано не станем свидетели и на трета световна война Тогава ще останат само камьните и пустиня Платените агенти на чужди агентури да напуснат сайта Вас тук никой не ви е канил да си рьсите льжите Ние русофилите няма да се уплашим от вас Аз каменно лице посрешнах щика в своето сьрце елате вий престьпни синове

18.05.2020 21:16:45

Анонимен

Да, съветското ръководство, тоест сталинисткото ръководство раздели Източна Европа с Хитлер. Зад гърба на независимите държави. Тайно. И след това тя скри факта, че тези Тайни протоколи се провеждаха, криейки се в продължение на няколко десетилетия. Ако нещо се крие, тогава трябва да се срамувате, а не да се гордеете. И правилно е трябвало човек да се срамува. И разделена Полша, разкъсана за двама, превзе балтийските държави в пълно съответствие с съгласието на Хитлер за това. Те се опитаха да вземат Финландия - счупиха си зъбите. Взеха Бесарабия в Румъния. Е, всъщност ограбени, така че егоистичните интереси са очевидни тук. Следователно това беше престъпление. . - Невъзможно е , защото, първо, това е престъпление. В етичен план това няма извинение. Второ, тя няма политическа обосновка. И на практика. Защото по този начин Съветският съюз предостави на Хитлер възможност да активизира и атакува страната ни на 22 юни, когато Хитлер искаше да направи това. Не когато Сталин щеше да е готов да се бори. И когато Хитлер реши да атакува Съветския съюз, той го направи. Не говоря за други режимни престъпления, свързани с избухването на война, например унищожаването на върха на Червената армия. Става дума за международни събития. Разбира се, пактът Молотов-Рибентроп е иницииран от Хитлер и той се интересува, Хитлер. Хитлер получи от него това, което искаше. Но в съвременната дискусия, която чух, във всеки случай, включително от устните на Владимир Путин, говорим за възмущение от факта, че отговорността на Съветския съюз за тези събития се приравнява с отговорността на нацистка Германия. И какво точно е това, което охраната не харесва. Но, обективно казано, юридически и практически, влизайки на 17 септември 1939 г. на 1 септември, Хитлер започва войната, като атакува Полша. И на 17 септември, в пълно съответствие със споразуменията на Сталин и Хитлер, Съветският съюз влезе в Полша. И така, до 22 юни 1941 г., обективно казано юридически, Съветският съюз беше съюзник на Хитлер. Имаше споразумение нашето да вземе Берлин. Дестилациите бяха относителни, дори между нашите маршали Те поздравиха Хитлер за влизането му в Париж, за превземането на западните столици. Хитлер беше поздравен. В 40-ата година Молотов заминава за Берлин, за да преговаря с Хитлер. Сталин и Хитлер се поздравиха взаимно за националните празници. Но те бяха истински съюзници. Имаше още един договор. 22 септември 1939 г., след избухването на войната. Това беше договор за приятелство и граница. Относно приятелството - със страна, която вече е започнала Втората световна война. А думата „приятелство“ беше предложена от Сталин.

18.05.2020 16:39:56

Анонимен

Съветският народ не можеше да спечели или загуби нищо. Само защото такава тема като съветския народ не е съществувала по това време. Народът е субект с колективна воля, колективен ум, механизъм за колективно вземане на решения. Нищо от това, ако говорим за 30-40 години, не беше и следа. Имаше население, смазано от ожесточен терор, напълно атомизирано. Тя нямаше механизми за изразяване на колективна воля. И изразяването на индивидуалната воля беше ограничено до масата, така че нито една единица от населението да не може да напусне територията на пребиваване. Субектите на Сталин дори не можеха да гласуват с крака, защото през 1934 г. беше приет закон, който криминализира престъпление, наречено „бягство в чужбина”. Смъртното наказание почива за това престъпление, "и при смекчаващи обстоятелства - лишаване от свобода за срок от 10 години с конфискация на цялото имущество". По отношение на военния персонал - само екзекуция и от 5 до 10 години лагер за членове на семейството на предателя. Да се ​​каже, че това население би могло да се държи като народ, като предмет на историята е просто нежелание да виждаме фактите. - Отделните хора проявяваха смелост и постигнати подвизи през цялата история на човечеството. Включително и на бойното поле. Тъжната истина е, че никой не попита поданиците на Сталин - къде, за какво, срещу кого ще се бият, умират и извършват героични дела. През 39 септември те са изпратени да завладеят Полша - и те завладяват Полша. Там им беше казано, че трябва да посрещнат братята по оръжие. И те посрещнаха войниците на Вермахта в същия град Брест. Точно до крепостта Брест. Тогава те са изпратени да завладеят Финландия - и те завладяват Финландия. В същото време те показаха смелост, издръжливост и героизъм. 127 хиляди от тях замръзнаха до смърт, те умряха, като попълниха с телата си хапчетата на прословутата "Линия на Манерхайм". И никой не ги попита дали искат да завладеят Финландия. Точно както в 41-45 години, със същата смелост, със същия вик на "Ура!" те отидоха на финландски картечници. За какво? Да превърнат Финландия в същия концентрационен лагер, в който самите те са живели. - И какво се променя? Важното е единствено, че те се подчиниха. Милион въоръжени мъже бяха сплашени и разделени до такава степен, че не можеха и дори не се опитваха да стрелят по командирите си и да се братстват с финландски войници. Финландската „зимна“ война обаче не е най-лошото, което може да бъде. На 25 ноември 1940 г. другар Молотов предава на германския посланик граф Шуленбург предложение на съветското правителство от пет точки. Те описаха условията, при които - внимание! - Съветският съюз беше готов да се присъедини към Тристранния пакт. Тоест към обединението на агресорите, т. Нар. „Ос Рим - Берлин - Токио“. Така че Съветският съюз, неговото население, включително онази част от него, която беше облечена в войнишки палта, беше на една крачка от борбата с германския вермахт и италианската фашистка армия срещу бъдещите им съюзници в антихитлеровската коалиция. Да, на 22 юни 1941 г. Хитлер избави поданиците на Сталин от такъв срам. Но това не беше тяхното решение, акт на тяхната воля. Те се биеха там, където ги изпрати Сталин. - Напълно си прав. Изпълнявайте поръчки. Основната разлика е само откъде идват тези главнокомандващи и какви правомощия имат. Механизмът, по който Рузвелт получи правата на конституционен президент, е много различен от механизма, по който Сталин установява режим на брутална терористична диктатура. В един случай това е колективната воля на хората. В друго - насилствената узурпация на властта. Да, Чърчил или Рузвелт изпратиха войници да се бият. Но ако си позволиха да дават заповеди, които ще бъдат възприети от хората като престъпни, тогава заповеди няма да бъдат изпълнявани, но тези хора ще престанат да бъдат главнокомандващи. - В началния етап на съветско-германската война Сталин се бори с Хитлер за собственото си оцеляване - както политическо, така и физическо, защото в условията на диктатурата, която той създаде и оглави, загубата на власт може да настъпи само заедно със загубата на глава. Тогава, когато дойде повратният момент във Втората световна война, Сталин в рамките на войната, водена от антихитлеровската коалиция на трите велики световни сили (Британската империя, САЩ, СССР), се опита да разшири сферата си на власт в Източна Европа, доколкото е възможно. Неговите поданици, населението на Съветския съюз, не получиха нищо от тази „сфера на властта“. Да, и не можах да го получа. Те не станаха по-богати или по-щастливи, защото възникна така нареченият социалистически лагер и "братските страни на народната демокрация". Популярният слух, че „ние ги храним“, като цяло беше справедлив. Именно поради ограбената и съсипана руска провинция, поради бедността на съветските градове с техните колиби и замърсените индустриални зони, след многовоен икономически подем на „социалния лагер” се създава до голяма степен.

18.05.2020 16:28:39

За последните 7 коментара

Те са дело на групата за активни мероприятия на МВнР и най-голямото чуждо посолство в Лозенец. Силно са се активизирали, което подкрепя тезите на посланик Макаров.

18.05.2020 15:25:00

Анонимен

На 11 юни 1942 г. е сключено споразумение между САЩ и СССР за взаимна помощ, но реално помощта започва още 9 месеца по-рано. Тази помощ е от съдбоносно значение за СССР във войната, тъй като по това време бойната техника на Съветската армия и инфраструктурата на страната са почти унищожени, а стратегическите запаси от суровини са на привършване. По време на Техеранската Конференция през 1943 г. Й. Сталин публично признава важността на помощта от САЩ: "Ако не беше американското производство, Обединените нации никога нямаше да спечелят войната"

18.05.2020 14:49:20

Анонимен

Сталин в Техеран: "Ако не беше американското производство, Обединените нации никога нямаше да спечелят войната."

18.05.2020 14:48:17

Анонимен

Концепцията на „Заем-наем“ дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ. Законът за „Заем-наем“, приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година: -Доставените технически материали (автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5-ти). -Доставеното по „Заем-наем“ имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ безлихвени кредити. Текстовете на „Заем-наем“ предвиждат, че след края на войната, в случай че американската страна е заинтересована, запазената техника и оборудване трябва да бъдат върнати на САЩ. Общата стойност на доставките по „Заем-наем“ възлиза на около 50,1 милиарда тогавашни долара, от които 31,4 – на Великобритания, 11,3 – в Съветския съюз, 3,2 получава Франция и 1,6 – Китай. Обратно са върнати общо 7,8 млрд. долара, от които 6,8 от Великобритания. ЗНАЧИМОСТ: „Заем-наем“ е фактор в обръщане на везните в полза на Съюзниците през Втората световна Война. През 1943 – 1944 г. около четвърт от боеприпасите са осигурени точно благодарение на въпросния законопроект. Един самолет (по-специално преносвач) обхваща около четвърт от доставките до Великобритания, състоящи се в провизии, наземни транспортни средства и др. След помощта в Европа и Тихия океан САЩ е в разцвета на силите си през 1943 – 1944 г., а въпросният законопроект продължава да е на дневен ред. На този етап повечето от Съюзниците са уверени на фронта с доброто си снаряжение, включващо танкове и бойни самолети, но законопроектът предоставя възможност за преструктуриране и обновяване на някои бойни единици. Предлагането на ефикасно снаряжение от това естество и менажирането на доставки, включващи моторни превозни средства и железопътно оборудване, са им в огромна подкрепа. Въз основа на това предимство повечето от воюващите сили значително съкращават производството на несъществени и по-маловажни неща, съсредоточавайки силата и потенциала си в производство на оръжия и боеприпаси. Този факт неминуемо създава недостиг на някои продукти, нужни на армията. СССР е крайно зависима от железопътния транспорт, но тази практика буквално спира железопътното производство: само около 92 локомотива са произведени в СССР, а 2000 локомотива и 11 000 вагона са доставени посредством законопроекта. По същия път Съветският съюз се сдобива и с 18 700 самолета, само 14% от които са от собствено производство. Въпреки че много танкове на Червената армия са съветско производство, тяхното транспортно оборудване от САЩ възлиза на стотици хиляди моторни средства. Близо 2/3 от камионите на Червената армия са американско производство. Превозни средства като Dodge ¾ тона и Studebaker 2½ тона са най-добрите за този клас и за двете страни на Източния фронт. Доставките от Америка на телефонни кабели, алуминий, облекла и консервни провизии също преобладават. ИЗПЛАЩАНЕ НА ПОЛУЧЕНАТА ПОМОЩ: Великобритания първа започва да изплаща помощта през 1951 г. със срок на погасяване 50 г. Последната вноска е направена през 2006 г. Към края на войната СССР връща на САЩ над 1 милион тона нефтопродукти, като приема и ремонтира кораби на съюзниците, зареждайки ги с гориво. През 1947 г. дългът на СССР е определен на 2,6 млрд. долара (с отчитане на унищожената техника), но през 1948 г. сумата e редуцирана на 50%. Съветският съюз обаче отказва да я плаща. През 1951 г. сумата е намалена на 800 милиона долара, но договор е подписан едва през 1972 г. само за 722 милиона долара със срок на плащане до 2001 г. и то при условие ако на СССР бъде отпуснат кредит. До 1973 г. СССР е платил общо 50 милиона долара, след което прекратява плащанията поради поправката Джексън-Ваник (забраняваща определени сфери на търговията със СССР). През 1990 г. сумата е намалена до 674 милиона със срок на плащане до 2030 г. Счита се, че към настоящия момент дългът е 100 милиона. ПОМОЩТА ЗА СССР ВКЛЮЧВА: -22 150 самолета (от които 5 000 изтребители Р-39 ("Въздушна кобра")), общо 9,5 хиляди са произведени, т.е. повече от половината са били доставени в СССР. » - 12 700 танка - 1800 самоходни оръдия (към 30 ноември 1944 г.) - 7944 (по други данни, 8218) зенитни оръдия -4912 противотанкови оръдия -135 000 картечници -12,997 пистолета -3300 бронетранспортьора -5500 артилерийски влекача -8071 транспортни платформи -375,833 камиона (към 1 май 1945 г. автомобилите, получени по Lend-Lease, представляват 32,8% от наличните в Червената армия) -3,606,000 гуми (според други източници, 3 786 000) (43,1% от съветското производство) -51 000 джипа -8000 влекача -32,200 мотоциклета (според други данни, 35 170) (1,2 пъти повече от мотоциклетите от съветски произход) -472 милиона снаряда -281 военни кораба -128 транспортни кораба -3 ледоразбивача -35 800 радиостанции -9351 радиостанция за изтребители -2,000,000 километра телефонен кабел -2 500 000 телефона -200 телефонни станции -445 (според други данни, 348) локатора -1981 локомотива (повече от производството на парни локомотиви в СССР за 1941–1945 г. 2,4 пъти) -66 дизелови електрически локомотива (повече от съветската продукция 11 пъти) -11,075 вагона (10 пъти повече от съветската продукция от 1942–1945 г.) -622,100 тона релси (56,5% от производството на релси в СССР за 1941–1945 г.) -2 100 000 тона петролни продукти -628,400 тона авиационен бензин + -732,300 хил. т. бензин от леки фракции (общото предлагане на авиационно гориво по Линд-лиза 1,4 пъти надвишава съветската продукция) -1 200 000 тона химически и експлозивни вещества -127 000 т. барут -903 000 детонатора -387,600 хиляди т. мед (82,5% от производството на съветски мед по време на войната) -328 100 т. алуминий (1,25 пъти производството на съветски алуминий) -2 800 000 т. стомана -38,100 металорежещи машини -15 417 000 чифта обувки -1 541 590 одеяла -257,723,498 копчета -4 500 000 тона храна (според изчисленията на проф. М. Супрун, който преброил запасите от храна според калории – с чуждестранна храна може да нахрани 10-милионна армия в продължение на 1688 дни), която включва: -49,490 тона пшеница -238 000 тона замразено говеждо и свинско месо -624 000 тона захар -81,004 тона масло -307 тона шоколад -664,600 тона консервирано месо (108% от общото производство на консервирани храни в СССР) -331 066 литра алкохол

18.05.2020 14:47:14

Анонимен

„За да оцените значението на "Заем-Наем" за съветската победа, трябва само да си представите как СССР щеше да се бие без нея. Без програмата Червената армия щеше да е лишена от близо една трета от амунициите си, половината си самолети и половината си танкове. В допълнение щеше да има постоянни липси на превозни средства и гориво. Периодично щяха да спират железниците. Войниците щяха да имат много по-лоша координация заради постоянната липса на радио техника. Те щяха и да са постоянно гладни без американските консерви с месо“, пише още Соколов. През 1963 г. КГБ улавя и записва съветският маршал Георгий Жуков да казва: „Хората казват, че съюзниците не са ни помагали. Но не може да бъде отречено, че американците ни изпратиха материали, без които нямаше да можем да изградим резервите си и да продължим войната. Американците ни дадоха жизнено необходими експлозиви и барут. И толкова много стомана. Можехме ли наистина да създадем производството за нашите танкове без американска стомана? Сега казват, че сме си имали по много от всичко“.

18.05.2020 14:37:19

Анонимен

През "Заем-Наем" САЩ доставят повече от една трета от всички експлозиви, използвани от Съветския съюз по време на войната. САЩ и Британската империя предоставят 55 % от алуминия, който СССР използва по време на войната и повече от 80 % от медта. По "Заем-Наем" е изпратено и гориво за самолети, равняващо се на 57 % от това, което самостоятелно произвежда СССР. Голяма част от американското гориво е добавено към по-некачественото съветско, за да се произведе високо-октаново гориво за самолетите. В края на войната 33 % от всички машини, с които разполага Червената армия, са предоставени от САЩ по "Заем-Наем". Повече от 20 000 реактивни системи "Катюша" са монтирани върху американските камиони "Студебейкър". Благодарение на "Заем-Наем" е доразвита и съветската жп система, която има фундаментална роля за придвижването на войници и ресурси. Изпратени са близо 2000 локомотива и огромен брой вагони, а в допълнение – повече от половината релси, използвани от СССР по време на войната, са осигурени по "Заем-Наем".

18.05.2020 14:36:36

Анонимен

Законът, с който е дадено началото на програмата "Заем-Наем", влиза в сила през март 1941 г. и дава възможност на САЩ да предоставя оръжия, провизии и суровини на стратегически важни държави, които воюват с Германия и Япония. Това основно са Великобритания, СССР и Китай. САЩ изпраща помощ на стойност близо 50 млрд. долара (равняващи се на 608 млрд. долара към 2020 г.), а помощта за СССР се равнява на 11.3 млрд. долара. В допълнение голяма част от помощта на стойност 31 млрд. долара, изпратена на Великобритания, също е предадена на Съветския съюз с конвои през Баренцово море до Мурманск. Най-видимата част от помощта е предоставянето на 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 8 000 трактора и строителни машини, както и 13 000 танка. Всъщност най-значимата помощ, която СССР получава през "Заем-Наем", е за покриването на „чувствителните точки“ в съветското производство – бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радио-комуникация и др., казва историкът Борис Соколов. „В хипотетична борба един срещу друг между СССР и Германия, без подкрепата от "Заем-Наем" и без изпращането на значителни части от Луфтвафе, немския флот и една четвърт от наземните сили на нацистите срещу Великобритания и САЩ, Сталин много трудно е щял да победи Хитлер“ пише Соколов в есе до руската служба на Радио Свободна Европа.

18.05.2020 14:36:06

Анонимен

Ако САЩ не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната. Един срещу друг с нацистка Германия на Хитлер нямаше да можем да издържим на кръвопролитията и щяхме да загубим войната. Никой не говори открито за това нещо, а мисля, че Сталин никога не остави писмена следа за собственото си мнение. Мога все пак да кажа, че той няколко пъти е изразявал подобно мнение пред мен“, пише Хрушчов в мемоарите си.

18.05.2020 14:35:20

Свинар да си бил в България

Свинарят Георги Гергов закупи на безценица по мошенически начин и най-голямата сграда в центъра на София - ЦУМ, както и почивните станции на ЦК на БКП в курорта Дружба - цял огромен петзвезден комплекс наричан сега "Слънчев ден" на брега на морето и т.н. и т.н.

18.05.2020 01:07:44

Анонимен

Георги Гергов не е ли собственик на международния панаир в Пловдив Мисля че дьржи и всички аптеки и Аптечното предприятие Не вярвам руснаците да са знаели кого назначават за консул Но ако са знаели следва да се отправи запитване до руския посланик и този мафиот Гергов да бьде освободен немедленно Това е голям гаф

17.05.2020 22:35:52

Относно: Почетния консул на Русия в България

Странни неща стават в руското Външно министерство. Толкова опитен министър като Сергей Лавров дава съгласието си един български олигарх, известен с престъпното си забогатяване и продължаващ да краде от държавата заедно с властимеющите, да бъде назначен за почетен консул на Руската федерация в Пловдив. И това е лицето Георги Гергов. Значи ли това подкрепа на Москва в усилията на този тип да разцепи единствената опозиционна сила в РБ в лицето на БСП в абсолютна изгода на ГЕРБ, което е директна руска помощ за запазване властта на диктатора Борисов у нас? Такава ли е политиката на тази държава по отношение на България? И ако да, защо и докога? Кой всъщност е препоръчал Георги Гергов за този престижен пост и той ли точно е човекът, на когото Русия трябва да има такова високо доверие??

17.05.2020 16:02:34

Вярно

Много точен вьпрос никога не сьм се замислял Руснаците са много тьрпеливи но ще отвьрнат на удара Мисля че са толерантни защото знаят че 80% от населението сме русофили И да не ескалира напрежение Още повече дават безплатни степендий на 400 ученика Да се учат в Русия

16.05.2020 19:23:54

Въпрос към посланика на Русия

Интересно защо по никакъв начин посолството на Руската федерация в България не реагира на почти ежедневните обиди, отправяни от премиерът на България Бойко Борисов към страната им и лично към президента Путин?

16.05.2020 16:22:48

Прекрасни сте всички

Браво излиза след твоето есе че СССР е бил напьлно военно обезпечен от САЩ Остава да ми разкажеш и че 20 милионна армия от САЩ е победила Хитлер А СССР е бил на курорт е никога не е воювал срещу Германия От кьде я изкопа тази статия Мисля от американски политолог специалист на ЦРУ Дано не станем свидетели и на трета световна война Тогава ще останат само камьните и пустиня

15.05.2020 18:28:40

За последните 4 антируски писания от Анонимен

Това не е анонимен! Зад него се крие малък екип по дезинформация на едно чуждо посолство и държавни служители на българската външна министърка...

15.05.2020 18:23:56

Анонимен

Три страни оказват изключителна помощ на Съветския съюз по време на Втората световна война (ВСВ): САЩ, Великобритания и Канада, като предоставят оръжие, оборудване, боеприпаси, суровини, храна, лекарства, дрехи и какво ли не. САЩ помагат съгласно приетия по-рано акт Ленд-лийз. По същество този акт е програма, упълномощаваща американския президент да предлага по определени правила помощ на всяка страна, чиято защита е преценена като жизненоважна. Одобреният от Конгреса акт е подписан от президента Рузвелт на 11 март 1941г. Помощите за СССР се осъществявали основно по 3 маршрута: през Северния/Южния Атлантически океан, от Персийския залив през Иран и през Тихия океан. Без претенции за пълнота и безспорна точност на величините, помощта, получавана от СССР до края на ВСВ по програмата Ленд-лийз, изглежда така: * Самолети: 18 700 броя; * Танкове и самоходни установки– 12 700 броя; Бронетранспортьори 7 000 бр. * Оръдия – 9600 броя; Противотанкови оръдия – 5000 броя; Зенитни оръдия – 8000 бр. * Камиони: 375 000 броя; Джипове – 51 000 броя; Мотоциклети – 35 000 броя; * Влекачи – 8000 броя; * Военни кораби – 281 броя; Транспортни кораби – 128 броя; Ледоразбивачи – 3 броя; * Готови барути – 123 хиляди тона; химикали за производство на барут150 хил. тона; * Стрелково оръжия – 150 000 бр; Картечници – 132 000 броя; Снаряди – 472 млн. броя; * Локомотиви – 2860 броя; Вагони – 11 700 броя; Релси 620 000 тона; * Нефтопродукти – 2,6 млн. тона; * Цветни метали – над 500 000 тона; * Взривни и химически вещества – 1,2 млн. тона; * Корабни радиолокационни станции (РЛС) – 550 бр. (плюс 640 от Великобритания); * Радиостанции – 35 800 броя; * Храни и продоволствие – повече от 4,5 млн. тона; * Металорежещи машини – 44 600 броя; Великобритания изпраща първия конвой с помощи още през юни 1941 година. А до май 1945 г. воюващата и сама получаваща помощи държава доставя 7000 самолета, 27 бойни кораба, 5218 танка, 5000 противотанкови оръдия, 4020 камиона и линейки, самолетни двигатели на стойност 1,5 млрд. лири, 600 радара и сонара и стотици корабни оръдия. Също така храни, дрехи, медикаменти – 4 млн. тона, както и 15 милиона чифта обувки. Само през първата половина на 1942 г. Западът доставя на СССР три пъти повече танкове отколкото са унищожените от германците руски танкове. Предоставените американски самолети са в пъти повече от руските. Ескадрилата на героя на Съветския съюз Покришкин лети на американски изтребители Еъркобра. Директорът на Международния център за история и социология на Втората световна война Олег Будницки посочва, че Покришкин е свалил 48 от 59-те немски самолета летейки на изтребителите Еъркобра. Бензинът за самолетите също е доставян от съюзниците понеже СССР не могъл да произвежда бензин с високо октаново число. Руският историк Борис Соколов е категоричен, че „Без тези западни пратки СССР не само нямаше да е в състояние да спечели войната, но не би могъл дори да се противопостави на немците тъй като не е могъл сам да произведе достатъчно количество оръжие, военно оборудване, гориво и боеприпаси…“ До лятото на 1942 г. танковите, авиационните и други заводи в СССР работят предимно с американски и английски материали. Повечето от съветските танкове Т-34 са изработени с английска стомана. Шасито на танка е лицензиран вариант на американския образец М1940 конструиран от Джон Кристи. През 1930 г. СССР закупува с необходимата документация два прототипа М1940 – без купол и оръдие, които поставят началото и дават правото на съветската страна да произвежда и продава за 10 години бързоходни танкове БТ. Прототипите на Кристи получават обозначение БТ-1, а първите серийно произвеждани копия – БТ-2. Подобрението на танковете БТ с увеличаване на бронята и мощността на въоръжението води появата на Т-34. До декември 1934 г. танковете БТ са с двигател М-5 аналог на американския Либерти, заменен по-късно с М-17Т – аналог на германския БМВ-6. Двигателят М-17Т се монтира на танк Т-34 до края на 1939 г. и по-късно – в периода октомври 1941г. до април 1942 г. Очевидно при започването на войната Т-34 е хибрид от американско шаси, германски двигател и съветски купол. Затова е, меко казано, нескромно твърдението, че Т-34 е изключителен продукт на съветските конструктори. Поради куп конструктивни недостатъци и обективни причини само за два месеца германците унищожават през 1941-ва всичките 1225 танка Т-34. През април 1942 г. два от 5-те най-добри танка Т-34 с дизелов двигател В-2 са изпратени за тестване във Великобритания и САЩ. На полигона Абърдийн в щата Мериленд първата повреда става на 60-тия километър – къса се верига. След 343 км танкът излязъл окончателно от строя. Животът на двигателя едвам надхвърлял 100 мото-часа. Не издържал теста той бил изоставен за музеен експонат. Т-34 ще стане далеч по-добър танк през 1943 г. след отстраняване на недостатъците му с помощта на американските специалисти, машини и материали за производство, и като такъв – много добър танк – ще има масово участие в бойните действия през 1944 година. Ако си произвел продукт който не отговаря на очакванията, не се помайваш, а го грабваш и хукваш при точните специалисти, та дори и да са отвъд океана. Обратно, ако продуктът е надеждно техническо произведение – не ходиш по специалисти, а ги каниш вкъщи като публика пред които да демонстрира своите неоспорими качества. Т-34 е „руски“ по произход колкото автомат Калашников – изобретен от Хуго Шмайзер и изработен по германски чертежи, от германски специалисти, на германски машини. Още през 1941 г. Червената армия губи 58% от автомобилите си. Съюзниците компенсират тези загуби като внасят 400 хил. автомобила. Без американските камиони и джипове настъпателните операции са били невъзможни тъй като СССР не е в състояние да задоволи нуждите си нито като обем нито като качество. Възпетите „Катюши“ са монтирани на американски камиони “Студебейкър”. Американците доставят общо 4 915 818 тона храни. Доставените от САЩ и Канада храни са били достатъчни да се издържа 10 милионна армия до края на войната. По съветски маниер значителна част от храните не са стигнали до войниците и гладуващото население. Една част се появяват в тъй наречените „затворени магазини“ предназначени само за висши партийци. Друга част се появява в ресторантите и дори на черния пазар. След капитулацията на Германия на 8 май 1945г. по програмата Ленд-лийз СССР получава освен 455 хил.т. нефтопродукти и тръби за 222 милиона долара, стругове, хидравлични преси, електрогенераторни станции и пр., които ще се окажат решаващи за старта на съветската газова промишленост. Общо 36 държави получават помощ по американската програма. Общият обем на отпуснатите лизингови активи е възлизал на 48 млрд. долара (11 млд. за СССР) по текущи цени или повече от 713 млрд. по цени през 2019 година. А помощта на САЩ, Великобритания и Канада за СССР отнесена към 2019 година е повече от 160 млрд. долара. Без помощта на Запада съветската страна я очаквало само едно – разгром. И това е било ясно на съветските ръководители. В края на войната маршал Жуков посочва: „Сега казват, че съюзниците никога не са ни помагали, но не трябва да се отрича, че американците ни доставяха толкова материали, без които ние не бихме могли да оформим резервите си и не бихме могли да продължим войната Нямахме експлозиви, барут. Нямаше с какво да зареждаме патроните на винтовките. Американците наистина ни спасиха с експлозивите и барута. А колко листова стомана ни доставяха! Нима бихме могли бързо да организираме производството на танкове, ако не беше американската помощ. А сега представят нещата така, сякаш сме имали всичко това в изобилие. Без американските камиони нямаше да има с какво да теглим нашата артилерия“. Това изказване на Жуков е цитирано в секретно донесение на председателя на КГБ В. Семичастни до Хрушчов, (книга „Маршалы и генсеки“ на Н. Зенкович, Москва, 1997, стр. 161-162). Според клаузите по Ленд-лийз не подлежат на заплащане доставените автомобили, военна техника, оръжие, боеприпаси, суровини и прочие унищожени или изгубени, но използвани по време на войната. Останалото след войната годно имущество трябва да се заплати напълно или частично чрез предоставени от САЩ безлихвени кредити. През 1947 г. дългът за плащане на СССР е определен на 2,6 млд. долара. През 1948г. е редуциран на 1,3 млд. долара, но СССР отказва да го заплати. През 1951г. е редуциран отново на 800 млн., но не се подписва договор. Договор за изплащане на дълга е подписан през 1972 г. за 722 млн. долара със срок на изплащане до 2001г. През 1973г. съветската страна отново спира изплащането след като е платила само 48 млн. долара. През 1990 г. е поредната редукция до 674 млн. със срок на погасяване до 2030г. Днес се счита че дългът на Русия като приемник на СССР е 100 млн.долара. Погасителните вноски досега са покрили едва 7% от дълга. Като се вземе предвид обезценяването на долара спрямо 1945г. изплатените от СССР/Русия суми са малко над 1%. Както е отбелязал самият Жуков, само няколко години след края на войната съветското чувството на признателност за изключителната помощ на западните страни е изчезнало напълно. Започналото още по време на войната омаловажаване ролята на Запада прераства в яростна пропаганда целяща да се скрие истината и заблудят хората в целия социалистически лагер, че Червената армия е била изоставена да се бие сама в най-тежките периоди от ВСВ, а западните страни започнали да помагат чак когато изходът на войната бил вече предрешен. Сталин, който нееднократно е изразявал своята признателност за оказваната помощ по време на ВСВ и лично пише благодарствено писмо до Рузвелт веднага след нацисткото нападение от 22 юни 1941 г., след войната поощрява и награждава разпространяващите лъжи за ролята на западната помощ. И днес има хора приемащи за истина неморалната, отвратително пошла руска пропаганда!

15.05.2020 12:23:08

Анонимен

РУСКАТА ВОЕННА ДОКТРИНА СЕ ОПИРА ИЗЦЯЛО НА НАПАДЕНИЕТО, А НЕ НА ОТБРАНАТА! Сталин превръща Русия в безотказен механизъм за завладяване на света. Сталин никога не се е готвил за отбрана, а единствено за агресия в избран от него момент и затова когато научава за навлизането на немските войски в Полша той е убеден, че започва нова световна война и въвежда в русия всеобща и задължителна военна служба от начална възраст 18 години. А наказателната отговорност за всеки червеноармеец попаднал в плен е разстрел и конфискация на цялото му имущество и това на всички членове от домочадието му. Тези канибалски разпоредби се включват във военната клетва, която всеки наборник полага в червената армия. Именно затова Германия, въпреки че червената армия е имала смазващо предимство спрямо вермахта в танкове, самолети и всякаква бойна техника към 22.06. 1941г., е предпочела да ускори нападението срещу СССР, преди самият той да удари, защото Москва е имала конкретни намерения за поход на запад през трупа на Финландия и на останалите малки източноевропейски страни. Поради това Сталин е бил толкова силно раздразнен научавайки за претенциите на Великобритания и Германия към Проливите, една зона, която Русия смята от векове наред за свой район. За Сталин целта на Втората световна война е завладяване и съветизация на Европа и Трета световна война, която да доведе до пълна болшевизация на света. Днес тази цел си остава и за неговите наследници.

15.05.2020 12:20:12

Анонимен

Само разстреляните от съветски трибунали по време на войната съветски граждани с и без униформи надхвърлят жертвите на САЩ в бойните действия срещу германските войски. Оставените без храна и покрив над главата съветски граждани в изпълнение на прословутата заповед на Сталин за изгорената земя под краката на завоевателите са още повече. Неизброими са жертваните, дадени като пушечно месо, включително причинените от т.н. заградителни отряди със стрелба в гръб на настъпващите червеноармейци , както и с цел пехотата да разминира пътя на танковете, ценени повече от човешкия живот от съветското командване. В отделни битки, като атаката срещу обречения Берлин, който обаче е трябвало да падне именно като съветски трофей по най-бързия начин по указание на Вожда, също загиват повече съветски войници и офицери, отколкото са жертвите на американците в цялата война. Японските камикадзета поне са били подбирани на доброволен принцип. В съветския случай стотици хиляди червеноармейци са били изпращани като стадо на заколение с цел да задавят врага с кръвта си, да го накарат да свърши патроните и да полудее от камарите човешки трупове пред дулата му ( такава психическа реакция наистина е била регистрирана от командването на Вермахта). За изоставените на произвола на глада и болестите цели сегменти от съветското население, измрели с милиони, в Русия скърбят неофициално само близките и роднините. А в тази категория попадат и онези 900 000 жители на Ленинград, който съвсем не е бил блокиран, както твърди пропагандата. Снабдяване е имало, но само само за армията и партийния елит на града, докато населението в града на Ленин е било обречено на гладна смърт.

15.05.2020 12:17:43

Анонимен

Путин възнамеряваше да покани големи световни лидери в Москва, за да отпразнуват 75-годишнината от края на Втората световна война. Целта беше Русия да се представи като спасител на Европа от немския фашизъм и да се прикрие съветско-нацистката колаборация, която опустоши Европа. Пандемията очевидно е победила военния парад на Путин, извадила на светло изопачаването на историческата истина. Въпреки че диктатори като Путин неизменно се стремят да отклонят вниманието на обществото с чужди войни, последните проучвания показват, че руснаците не са особени привърженици на агресивната външна политика, когато икономиката се срива. Москва вече не може да заблуди масите, когато условията на живот рязко се влошават, а здравната система се разпада в разгара на пандемията. Въпреки че Москва е епицентърът на епидемията, заразите се разрастват в цялата страна и дори Китай сега се чувства застрашен от работниците, които се връщат от Русия.

15.05.2020 12:10:49

Петьр Велики

Браво че имало и истински бьлгари които помнят историята нашите традиций и дружбата ни с братския руски народ Говорих и с мексиканци еквадорци Хора от Южна Америка Те ми казват само Русия е нашия сьюзник и даже ни завиждат За тях Путин е олицетворение на политик дьржавник от ранга на Петьр 1 Друго пазете мира и дружбата ни с тях А на политиците които ни вкараха в НАТО само в затвора за това предателство Паси Петьр Стоянов Плевнелиев и други подлоги

15.05.2020 01:08:10

Димитър Симеонов

Историята не търпи подмяна на факти, заявява г-н посланика на РФ. Ето два факта: преди разпадането на СССР тя има площ от 22,4 милиона кв.км. и 286,7 милиона жители население /данни от 12.01.1989 г./. Днешна Русия е на площ от 17,1 млн. кв.км и население от 146 млн.души /по данни от 2020 г./ Тоест благодарение на перестройката започната от Горбачов и довършена от Елцин тази най-голяма държава в света загуби 5,3 МИЛИОНА КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА площ и 140 МИЛИОНА свои граждани. Само за сравнение - в годините на Втората световна война загиват 27 милиона съветски граждани и не е загубен и един сантиметър територия. Напротив - тя е увеличена след Парижките мирни договори. Както казваше Щирлиц: Информация за размисъл...

14.05.2020 18:47:47

Братски привет, Русия!

Руснаци, стискаме ви палци бързо да свърши този коронавирус при вас и пак да започнете да идвате на нашето Черноморие... И да можете спокойно да отпразнувате заедно с нас 75-та годишнина от славната победа над фашизма от Червената армия и всички антифашисти по света, както и да сведем глави пред паметта на загиналите. А и ние да се порадваме отново на забележителностите на Москва и Санкт Петербург, на Севастопол и красотата на Крим.

14.05.2020 17:58:29

Помнете

Вечна слава на Русия и руснаците спасили ли ни от пьлен погром Другото е мька да си помисля какво щеше да стане от Б-я Разделена и орьфана от сьседите ни Ако не беше омразния ви Сьветски сьюз който ни спаси два пьти Но ако само една ракета излети от наша територия това вече ще ни тьрсят на онзи свят Това го каза Путин в прав текст НАТО което е сьздадено да атакува Русия Беларус Казахстан или Китай ще бьде ликвидирано А ние ще останем една пустиня

14.05.2020 17:18:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.