• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Антиамерикански митинг в Лайпциг прерасна в сблъсъци с полицията, пише в. "Билд"

Антиамерикански митинг в Лайпциг прерасна в сблъсъци с полицията, пише в. "Билд"

/КРОСС/ Близо 900 души участваха вчера в антиамериканска демонстрация в източногерманския град Лайпциг, приключила с арести на активисти и сблъсъци с полицията. Това пише днес в. "Билд ам зонтаг", цитиран от ТАСС.

Акцията под лозунга "Ami go home!" ("Американци, вървете си у дома!") се е състояла пред консулството на САЩ и сграда на Федералния административен съд. Протестиращите - основно от десни партии - настоявали за изтегляне на американските войски и ядрени оръжия от територията на Германия. Активистите развявали между другото германски и руски знамена. В началото организаторите са съобщили за 15 000 участници. 

Успоредно с това представители на леви сили са провели в Лайпциг контрадемонстрация, която според неделното издание на "Билд" ускорило приключването на митинга на десницата. Според служители на реда контрапротестът бил "доста по-голям" от демонстрацията на десницата. По данни на полицията по време на контрадемонстрацията имало също седящи стачки и безредици, гърмели са пиратки. 

Наложи се полицията да задържи някои активисти. Образувани са над 10 наказателни дела по обвинения в съпротива и нападения срещу служители от правоохранителните органи, обиди, използване на символи на забранени организации, нанасяне на телесни повреди, принуда и нарушения на закона за масовите прояви, пише вестникът.

Според него става дума за най-мащабната полицейска операция в Лайпциг тази година. За целта били поискани подкрепления от силите на реда в съседни провинции, например Бавария, както и от федералната полиция. На мястото бил изпратен конен отряд, правоохранителите разполагали с високоговорители, водни оръдия и държали в готовност полицейски хеликоптер.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.