• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

По-високите цени на горивата се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите

По-високите цени на горивата се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите

/КРОСС/ Цените на горивата отново тръгнаха нагоре от началото на годината. Поне до края на януари бензинът и дизелът ще продължават да покъпват, а метанът е с рекорден ръст през последните месеци. По-високите цени се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите. Бизнесът вече даде заявка за по-скъпи билети за обществения превоз през тази година.

За последната година най-масовите горива са поскъпнали с над 30%. Така само за литър през последните 12 месеца плащаме отгоре около 60 стотинки. Най-сериозен обаче е ръстът при метанът - над два пъти. Ако преди година шофьори и превозвачи са зареждали за 2.90 лв., то сега в отделните части на страната плащат между 2.40 и 3.70.

Най-масовият бензин А95 е поскъпнал средно с 32%, а дизелът - с 35. От бранша определят цените в момента като стабилни, но отчитат нов ръст при суровия петрол на международните пазари в първите дни на януари.

През последните дни има известно повишение на курса на суровия петрол – той надмина 84 долара за барел. Засега не вярвам това да се отрази на цените на бензиноколонките, но ако тенденцията продължи нагоре, е възможно да има леко поскъпване. Поне към настоящия момент не виждам някакви фактори, които да качат бензина и дизела до 3 лв., освен ако не се случи нещо извънредно на международните пазари, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.