• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Българите са се хранили по-здравословно по време на карантината

Българите са се хранили по-здравословно по време на карантината

/КРОСС/ Повечето хора предпочитат да се хранят вкъщи с домашно приготвена храна, вместо поръчана, а сандвичите остават фаворит на всички времена. Това показва проучване, проведено от Upfield, производителят на маргарините Калиакра, Бецел, Рама и агенцията за маркетингови изследвания Pragmatica.

Почти няма тема в света, която да не е засегната по някакъв начин от пандемията. Така е и с хранителните навици, защото повечето от нас трябваше да работят от вкъщи почти два месеца. 96% от хората между 20 и 64 години казват, че готвят вкъщи. Българинът прекарва дневно средно 63 минути в приготвяне на храна. За 43% от работещите вкъщи това е повече от преди.

Какво да сготвим днес?

Що се отнася до готвенето вкъщи, по време на работния процес, според проучването 58% от българите планират храненето си седмица предварително. Всеки трети отговорил казва, че се храни по-здравословно от преди пандемията. 40% хапват повече зеленчуци, 36% избират повече плодове и само 4% са наблегнали на сладките неща и шоколада. Не знаем дали „инстаграмъбъл" домашно приготвения хляб има нещо общо с това, но 18% от хората казват, че хапват повече сандвичи от преди.

Сандвичът не излиза от мода

Работата вкъщи означава също, че след една „онлайн" среща може да следва веднага друга и понякога набързо, докато работим, имаме време само за няколко хапки.

72% от феновете на сандвича го хапват редовно, а абсолютен фаворит е сандвичът със сирене.

Повечето предпочитат сандвич за закуска (58%) или за леко хранене (32%). Обичат го, защото е вкусен, приготвя се бързо и може да бъде в много комбинации.

20% повече маргарин се е консумирал по време на карантината

Проучването беше фокусирано и върху отношението към маргарина. Стана ясно, че 38% от отговорилите употребяват маргарин; повечето от тях (35%) го ползват директно като съставка за сандвичи. Харесват го предимно, защото се размазва добре и е вкусен. След като са правили повече сандвичи по време на карантината, съответно са имали нужда от 20% повече маргарин в хладилника. Двама от десет фенове на маргарина го предпочитат, защото е на растителна основа и 17%, защото се комбинира лесно.

Интересно е, че 93% от отговорилите не знаят, че някои маргарини съдържат също Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, и витамин Е. Хората все още вярват в няколко мита и погрешни схващания свързани, които вече са доказани като неверни. Например, митът, че „маргаринът е направен от хидрогенирани растителни масла" - което не е вярно, защото хидрогенацията не е част от технологията за производство на маргарин.

Друго интересно наблюдение от проучването е, че семействата започват да се хранят по-често заедно. Повече от половината казват, че се събират около масата. Родители и деца, всички заедно, се наслаждават на домашно приготвената храна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.