• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Денков и Габриел обясниха как ще протекат преговорите за управлението

Денков и Габриел обясниха как ще протекат преговорите за управлението
Кабинетът направи отчет на свършеното през изминалите 9 месеца

/КРОСС/ "Смятам, че на този етап, това, което е важно, е да продължим да бъдем съгласни върху принципите, механизма и приоритети. И след това да стигнем до персоналния състав. Важно е да бъде отчетено свършеното, да имаме яснота къде има забавяне и какви са причините - и с тази рамка да отидем на преговори. Мисля, че следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите. Смятам, аз лично ще остана вярна на правилото, че мълчанието е злато. Струва ми се, че за да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл и със солидна основа и посока, означава наистина да говорим по-малко. И когато има нещо - то да бъде споделено пред всички". С тези думи вицепремиерът Мария Габриел коментира журналистически въпрос има ли яснота с кои министри ще работя тя на фона на стартиращите преговорите за ротацията в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Единственото, което мога да добавя е, че действително имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с позитивен резултат. Това е, което очакваме за следващите няколко дни. Моля ви да бъдете търпеливи, защото имаме още доста работа за вършене. Надявам се, че тя ще бъде успешна", подчерта и премиерът Николай Денков.

По думите му „заедно с Мария Габриел са участвали в доста преговори". "Това, което е важно в преговорите, е да се влезе с конкретни документи, ясни приоритети и с желание да се постигне съгласие. Имаме входни документи, които бяха представени и от двете страни, убеден съм, че и двамата имаме желание да проведем конструктивно преговорите. И това дава надежда, че ще има и положителен резултат. Първо ще видим къде е съгласието, къде има различие. Там където има различие - ще търсим компромис, който да бъде приемлив и за двете страни. Това ще бъде процесът, който очаквам през следващия период", категоричен е Денков.

Габриел подчерта, че по отношение на въпрос с кои министри и как ще работи с тях, „има много ясна ключова дума и тя е доверие, координация и механизъм за вземане на решения". „Това важи за всеки един от министрите. Въпросът е, начинът по който се случват решенията - така да са обсъдени предварително и да са координирани, че да не се оказваме в ситуация, при която ги разбираме от медиите. Мисля, че това са много конкретни въпроси, на които всеки има конкретен отговор и затова ще послужат преговорите", категорична е тя.

И допълни: „Преговорите ще бъдат между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По отношение на приоритетите и времето за преговори - мисля, че когато има воля да се върви напред, когато се изслушат аргументите на всеки и има разбиране към принципната позиция и това, което е добро за страната - сме доказали, че може вършим много работа за много кратко време. Затова и не искам да мисля за никакви други варианти отвъд следващите няколко дни. Хората, които сме в преговорните екипи сме хора, имащи опит, отстоявайки ценности и принципи, имащи ясна визия за България и смятам, че имаме всички шансове, излагайки си аргументите на едната и другата страна, да откроим механизма и начина, по който да вървим напред".

Денков беше категоричен, че „трябва да се направи всичко възможно през следващите дни да се постигне съгласие". "Аз лично ще работя ротацията да стане с първия мандат и се надявам, че това ще получи подкрепа отвсякъде", подчерта той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това, което направи впечатление в отчетния доклад за работата на правителствата не е постигнатите успехи, които не се почистваха от гражданите, а мечтите за бъдещето на България, които звучат подобно на „светлото комунистическо бъдеще” в миналото.

08.03.2024 18:46:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.