• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Според данни на Световната банка: България е №1 по спад на емигрантските пари

Според данни на Световната банка: България е №1 по спад на емигрантските пари

Банковите такси у нас са сред най-високите

/КРОСС/ България е страната с най-голям спад на изпращаните от емигранти пари за периода от април до декември 2020 г. заради пандемията. Това показват данни на Световната банка в анализ за 37 държави - всичките с ниски и средни доходи на населението.

Според данни на БНБ изпращаните от емигрантите пари са намалели близо осем пъти. През първите два месеца на настоящата година българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

На второ място по спад на емигрантските преводи е Боливия, а на трето е Нигерия, показват данните на Световната банка. Същевременно за същия период в Бразилия, Самоа, Пакистан, Мексико, Непал, Доминиканска република и други има лек ръст на имигрантските преводи, въпреки пандемията и ръста на безработицата в световен мащаб, показват още данните.

България е и сред дестинациите с най-високи такси за парични преводи. Статистиката на Световната банка показва, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори поскъпват още повече през последното тримесечие на 2020 г. Средната такса надвишава 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-висока такса, но поевтиняват през последните три месеца на миналата година от средно около 10% на 8%.

На второ място по най-скъпи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето - от Великобритания до Албания, и на пето - от Чехия за Унгария.

Същевременно най-евтини са паричните трансфери от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Като цяло очакванията за голям спад на емигрантските преводи заради кризата не се оправдават. Официално регистрираните парични преводи от емигранти към страни с ниски и средни доходи достигат 540 млрд. долара през 2020 г., което е само с 1,6% под общата сума за 2019 г. (548 млрд. долара), посочват от Световната банка. Понижението е по-малко и в сравнение със спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които се свиват с над 30 на сто през миналата година.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигранти са фискалните стимули в страните, в които те са емигрирали. Това води до по-добри от очакваното икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Баси, колко сме добри. Има ли нещо в което да не сме №1

13.05.2021 13:01:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.