• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Останки от град на маите спира голям железопътен проект в Мексико

Останки от град на маите спира голям железопътен проект в Мексико

/КРОСС/  Новооткрит град на маите спира мащабен железопътен проект в Мексико. Усилията за изграждането на Maya Train на стойност 8 млрд. долара са осуетени, заради откриването на древен археологически обект, съобщи Диего Прието, директор на Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH), предаде ARTnews. Изданието припомня, че строителството на жп линията започна през 2020 г. Археологическият обект е разкрит по време на изкопни работи по трасето между Плая дел Кармен и Тулум.

Специалистите са установили повече от 300 сгради в района, някои от които са високи над 26 фута, подчерта Прието. „Правят се инженерни корекции в южната част на секция 5 [на железопътната линия], за да се защити впечатляващ археологически обект, който разпознахме като Паамул II ", отбеляза Прието пред журналисти. Той представи пред тях информация за находките, както и предполагаема карта на селището. Проучването е започнало - водолази изследват пещери и търсят сеноте в района. Обектът ще бъде проучен и защитен като екологичен и археологически коридор.

Очаква се откритите артефакти да бъдат изложени в музеи в цялата страна. Досега учените са открили над 25 000 артефакта от всички участъци на железопътната линия, в това число древни пътища, 431 керамични съдове и 423 останки от човешки погребения. Проектът Maya Train има за цел да свърже историческите места на полуостров Юкатан и така да насърчи туризма и да популяризира местните култури. Много археолози и еколози смятат, че развитието на курортите ще има обратен ефект върху местните общности. Пусковият срок на жп линията, крайната точка на която е новото летище в Тулум, е предвиден за декември 2023 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.