• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите

Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите

/КРОСС/ Зоологическа градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите. Събитието се организира от Фондация "Наука за природата" и има за цел да популяризира информация за ролята на прилепите и защо е важно тяхното опазване. Събитието ще се проведе на 9-и октомври от 10:00 до 16:00 часа пред Екологичния научно-образователен център.

Децата ще могат да се включат в играта "Загадките на кафявото прилепче". Всяко дете ще получи въпроси и ако отговори правилно ще получи награда.

"Играта е много интересна. На територията на Зоопарка ще бъдат разпръснати различни факти за прилепите. Самата игра е на три нива - лесни факти, по-трудни и най-трудни", каза за БНР Светла Тодорова от Фондация "Наука за природата".

Тя съобщи, че на територията на София има над 9 вида прилепи.

"Прилепите могат да изминават километри наред, за да отидат да ловуват над дадена територия. Зоопаркът е много подходящо място, тъй като там има езеро и заставайки над мостчето можете да видите точно при смрачаване как ловуват и се спускат над самото езеро".

Фондация "Наука за природата" изпълнява проект "Прилепи и хора - живот под един покрив".

"Това е проект, който е финансиран от европейската програма LIFE и изпълняваме различни консервационни дейности в южната част на България. Едни от дейностите са реставриране на стари чешми, тъй като в миналото в този район - в Източните Родопи тези чешми са използвани от фермерите да напояват своите животни. В момента доста от тях са пред разруха и ние искаме отново да възобновим това, тъй като тези животни пиейки вода от тези чешми привличат насекоми, а насекомите са основна храна за прилепите в България. Друга наша дейност е да засаждаме плодни дръвчета, които също привличат насекоми", допълни Светла Тодорова в интервю за предаването "По първи петли".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.