• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

България няма алтернатива на руския газ

България няма алтернатива на руския газ

Асен Василев изпълнява американски поръчки

/КРОСС/ Странно е защо няма да подпишем договор с "Газпром", след като ЕС не наложи санкции върху доставките на нефт и газ за Европа.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че правителството няма да преговаря с "Газпром" за подписване на нов договор за доставка на природен газ, защото спазва наложените на "Газпром" санкции върху доставките на природен газ в ЕС. Ще се търсят алтернативни източници на доставка, казва Василев. Единият е LNG от терминалите в Турция и Гърция, като за доставките ще се използват старите газопроводни трасета до Гърция и Турция. Отделно от това ще се поискат допълнителни доставки от Азербайджан и включване в единния договор за доставки на природен газ за държавите от ЕС, който ще подпише Европейската комисия.

"Чудесна" новина, Честито на индустрията и битовите потребители!

Странно е обаче защо няма да подпишем договор с "Газпром", след като ЕС не наложи санкции върху доставките на нефт и газ за Европа. А може би на Асен Василев вече са му съобщили, че след като България е в списъка на неприятелските за Русия страни, доставки на природен газ от "Газпром" няма да има. Но може и да сме зрители на второ действие от пиесата "Маккейн-Орешарски" , в което този път главни действащи лица бъдат премиерът Кирил Петков и шефът на Пентагона.

Въпреки оптимизма на управляващите, с доставките на LNG ще възникнат и някои "дребни" проблеми, като например факта, че този газ няма как да стигне до България, защото няма ривърсна връзка с Турция и Гърция за това трасе, макар че Асен Василев твърди друго. Освен това, старите тръби не са в експлоатационна готовност за пренос на природен газ. В допълнение, трябва да се отчете и факта, че доставките на LNG през терминалите в Турция и Гърция, доколкото са възможни, е доста несигурно мероприятие, тъй като практически е невъзможно да има равномерни ежедневни доставки на природен газ от тези терминали поради спецификата при резервиране на капацитети и количества, регазификацията, транспортирането им до България и възможността за складиране на наша територия в различни времеви периоди, свързани с технологичия режим на нагнетяване и добив в газохранилището в Чирен.

Що се отнася до договора за доставки от Азербайджан, който изтича през юни, също е под въпрос дали ще бъде подписан нов такъв. Факт е, че капацитетът на газопровода ТАР (10 млрд. м.3.) вече е договорен, а ние още не сме започнали преговори. Нещо повече, договорените вече количества надхвърлят с около 3 млрд. м.3 максималния му капацитет за добив и Азербейджан е принуден да закупува недостигащите му за изпълнение на подписаните договори количества от "Газпром". Другият проблем е, че според прогнозите, поради дефицита на газ и войната в Украйна ,"СОКАР" (газовата компания на Азербайджан) дискутира цени близки до 2 000 EURO/1000 м.3.

Но нашите правителствени лидери, както обикновено, не живеят в реалния свят и изпълняват чужди поръчки, без значение какви са последствията за България. Или, както твърди Асен Василев, очакват наготово ЕС да договори цялото количество газ за страните от ЕС, което също е абсурдно, защото това ще доведе до неправомерно прекратяване на вече подписани дългосрочни договори за доставки с всяка от страните в Съюза, в резултат, на което ще се стигне до плащане на колосални по размерите си неустойки към доставчиците

Отказът от подписване на нов договор за доставка на природен газ с "Газпром" напомня за анекдота за циганина и коня. Циганинът бил беден и решил да приучи коня си да не яде. Всичко вървяло добре и обучението вече било към края си, но конят умрял от глад.

източник: Стефан Джендов/glasove.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всъщност този запъртък-Василев, не твърди нищо конкретно. Говори за налични алтернативи и нагласи в ЕС. И той като Петков се прави на по-католик от папата. Те май всичките бутикови държави само с това се занимават-разлайват кучетата. На мен ми е неприятно подобно поведение от страна на уж моето правителство, но към момента освен да ги псувам всеки ден, май нищо друго не мога да направя. Традиционно за псевдодемократична страна, не може да им се поиска обяснение, разяснение и да им се намекне за неприятна отговорност. То и да ги нагъзи човек, те ще се оправдаят с колективно решение на ЕС, национални интерес и сигурност( не че с действията си ги защитават) и модерното напоследък- цивилизационен избор. Папагали кухоглави.

20.03.2022 13:16:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.