• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Производители: Достъпът на български продукти до големите вериги, е труден

Производители: Достъпът на български продукти до големите вериги, е труден

Министерството на земеделието и големите хранителни вериги влязоха в спор за цените и мястото, на което да се продават българските стоки. Ведомството поиска 50% от щандовете в големите магазини да бъдат отделени за българска продукция. Ако хипермаркетите бъдат принудени в извънредното положение да излагат повече регионална продукция, дефицитът и цените ще скочат, прогнозираха от Сдружението за модерна търговия.

Затруднен е достъпът на българските продукти в големите вериги супермаркети, заяви Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти" в „Тази сутрин". 10 години си разменяме писма с големите хипермаркети, където искаме да намерят място българските продукти. Ние диалог с тях нямаме, освен някои изключения. Много министри са се опитвали да направят нещо за българските продукти, но за съжаление, това не се случва, с изключение на единици, разказа Симеонова.

Западните лидери препоръчват да се увеличи местният запас от храни, защото не се знае докога ще издържи системата на „зелените коридори" в ситуацията на пандемия и мерките на земеделското министерство ще спомогнат за това, смята Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Според него опасенията на големите хранителни вериги за огромен скок на цените и недостиг на продукти са „пресилени". Ако се случи дефицит, маркетите могат да го попълнят, смята Симеонова.

Това е правилна стъпка и „всички асоциации в хранителната индустрия го подкрепиха", заяви Вътев, но отбеляза, че в постановлението има някои недомислици като ограничението от 200 километра за район, от който супермаркетите да се зареждат с продукти от български производители, тъй като това няма как да проработи при преработвателите.

Това, че български продукти включват чужди съставки като пипера, не ги прави чуждо производство, категорична е Симеонова. Какво се случва в момента? Ти продаваш (на супермаркетите) един продукт за 4-5 лева, а те го предлагат за 18, заяви Симеонова.

В много вериги има голям асортимент от български продукти, но те не искат да пренаредят своите щандове, особено в условията на пандемия, смята Вътев.

Голям проблем за производителите са сертификатите. Кирил Вътев отбеляза, че заради сертифицирането са му били направени 14 одита за доста кратък срок.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

От много акъл нямаме селско стопанство, нямаме и българска търговия.

09.04.2020 21:17:04

Анонимен

Глупости. Ако не са големите вериги и вноса цените отдавна да са скочили. Тоя продукт за 4- 5 лв ,дето веригите го продават за 18 съм готов да го купя от вас за 10 лв. Кажете кой продукт е. Пазарна икономика е. Не можете да продавате заради високите цени. Не са ви виновни веригите.

09.04.2020 09:43:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.