• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Пантев на 85 г.: Имаме вътрешна злоба, семейство и държава не се развалят отвън, а отвътре

Проф. Пантев на 85 г.: Имаме вътрешна злоба, семейство и държава не се развалят отвън, а отвътре

/КРОСС/ Не се смятам нито за по-мъдър, нито за такъв интелектуалец. Мислите и чувствата ми са свързани с благословията, че съм роден, с благодарност към моите създатели, че бях обичан повече, отколкото заслужавам, че все пак си забелязан, което е суетно и много човешко.

Това сподели в интервю пред БНР доайенът на българските историци проф. Андрей Пантев, който днес празнува рожден ден - 85 години.

Той категорично отказа на този ден да коментира злободневните политически събития у нас и бе лаконичен:

Имаме вътрешна злоба, семейство и държава не се развалят отвън, те се развалят отвътре!

„На този ден дребното нещо е кой какъв е. Според мен политика няма, има комбина, приятелски кръг и корпоративни интереси", коментира проф. Пантев.

„Идеята да се гледа със смешна печал всичко това, което се напъват съвременни играчи, е неуважение към собствената личност", призна историкът.

„Не ми се ще на този ден да разговарям на тези теми, да са живи и здрави! Какво ме интересува това, при положение че съм заобиколен с близки хора, хора които ме обичат. Аз съм това, което съм и се смятам за реализиран човек", заяви проф. Пантев.

И след 20 години той не е променил и отстоява позицията си по отношение на влизането на България в НАТО:

„Съвременните събития показват колко граждански различни сме били. Кажете ми къде е стъпил НАТО и да е настъпило вечна обич, освен война НАТО не носи никакви общочовешки добродетели. Къде НАТО е въвел разбирателство и мир".

Проф. Пантев е категоричен, че се „налага онзи мир, който е удобен за неговите учредители".

Президентът Румен Радев поздрави проф. Андрей Пантев по повод 85-та годишнината на големия български историк, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Държавният глава изразява искреното си уважение към един от най-авторитетните съвременни български интелектуалци и изтъква значението на родолюбива му дейност с последователни позиции в отстояването на националния ни интерес.

"Поколения наши сънародници ценят високо Вашето експертно мнение и задълбочените Ви проучвания на процесите в новата история на България, Балканите, Европа и света", подчертава държавният глава.

Президентът откроява значимия принос на проф. Пантев към увеличаването на родното ни научно богатство с множеството проведени от него изследвания и написани книги, монографии и публикации.

Румен Радев изразява увереност, че проф. Пантев ще продължи да буди интереса и уважението на академичната общност и на обществото като обичан събеседник с респектираща интелигентност и пословично чувство за хумор.

В поздравителния си адрес държавният глава пожелава крепко здраве, неотслабващи сили и енергия на проф. Андрей Пантев за нови научноизследователски успехи, както и обществена и гражданска подкрепа за неговата народополезна дейност.

Юбилярът беше поздравен днес и от председателя на парламента Росен Желязков, от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от проф. Стоян Денчев, проф. Ирена Петева, проф. Никола Аврейски, проф. Миглена Темелкова и от ректора на СУ проф. Георги Вълчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Съгласен съм но само с част от казаното.И понеже професора е историк и не може да не знае една много крилата фраза от време оно-Разделяй и владей !И това не е само казана фраза а се прилага от време оно та до днес навсякъде по света ! Та интересното е-Чия е тази фраза и КОЙ я прилага и до днес на практика ?!

27.03.2024 15:31:16

Анонимен

Една част от поздравилите са лицемери, защото техните виждания по третираните въпроси се различават малко или коренно от тези на професора.

27.03.2024 11:55:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.