• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение

Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение

/КРОСС/ На днешното Национално съвещание на прокуратурата в резиденция „Бояна" прокурори от цялата страна се противопоставиха на опитите за политическа намеса в работата на държавното обвинение.

На срещата присъстват още министърът на вътрешните работи, на правосъдието, депутати, евродепутати - от всички парламентарни групи без БСП, както и дипломати.

В продължение на час главният прокурор Иван Гешев посрещаше около 700 следователи и прокурори на входа на резиденцията.

Целта на съвещанието бе обявена от говорителя на Гешев Сийка Милева:

„Дошло е времето ясно да заявим, че ние - прокурорите и следователите, повече няма да стоим безучастни, когато се нарушават основополагащи демократични принципи на една правова държава. В пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава са отправените към нас обвинение за деморализиране, злоупотреба с правомощия и корумпираност".

В поредица изказвания прокурори и следователи остро възразиха срещу критиките към прокуратурата, опитите за посегателство срещу независимостта на държавното обвинение, срещу нарушаването на разделението на властите и срещу призивите за реформа от политически лица, чиято цел е „прокуратурата да стане зависима".

„Смятам, че всички сме тук, защото е достигната червената линия...а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция", обяви и Иван Гешев.

Тази теза няколко пъти бе повторена и от други оратори на срещата.

Сред тях бе и Петко Петков, председател на Камарата на следователите, който се обърна към критиците на прокуратурата с думите:

„Не ни е страх, уважаеми господа. Отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на държавата".

Над 700 прокурори и следователи обсъждат на Национално съвещание, чието начало бе насрочено за 11 часа, отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието е в резиденция „Бояна" и достъп до него ще имат само предварително акредитираните медии.

Масовото събиране на прокурори и следователи следва декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август. Тя беше поредната след началото на протестите, на които се иска оставката и на главния прокурор.

Освен че реагираха остро срещу критиките към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, съдебните кадровици му възложиха да организира Национално съвещание на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз".

Обвинител номер едно пък тръгна по апелативните съдебни райони и една от темите на срещите му с прокурорите от страната - по информация на пресцентъра на държавното обвинение, беше зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт". Най-високопоставеният критик на Иван Гешев - президентът Румен Радев, който в събота за пореден път поиска оставката му, е сред поканените на Националното съвещание. Покани са изпратени и до депутати, премиера, министри, членове на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат, дипломати от страните членки на Европейския съюз.

Преди началото на Националното съвещание на прокуратурата Младежката организация на „Да, България!" - „МлаДа България", организира „Масово посрещане на Иван Гешев" пред резиденция „Бояна" с искане за оставката му.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Като няма двойни стандарти къде е разследването за къщата в Барцелона, започнато от испанските органи за пране на пари от посока България? За записите и видеоклиповете не нужно да се споменава, защото там нещата за хората са ясни без намесата на независимата прокуратура.

24.08.2020 18:50:16

Долу гешефтурата!

ЦК НА ГЕШЕВТУРАТА – ТАЗИ МАНИФЕСТАЦИЯ НА БЕЗПАРДОННОСТ. ЦК НА ПРОКУРАТУРАТА, КОГА ДА ОЧАКВАМЕ МАНИФЕСТАЦИИ ОТ ЩАСТЛИВИ МИЛИЦИОНЕРИ? Гешев е невъобразим отпадък – Бареков на прокуратурата. Абе цървули, трябва ли да се избием, за да престанете с тези пошли циркове! … Както правилно отбеляза Пламен Стоянов – защо нерагламентирания протест срещу опг- прокуратура се охранява обилно, за разлика от Ситняково, да речем? … Има едни дървени философи, които по цял ден ръсят мозък как е правилно да се протестира, опитват се да пакетират борисов с радев (колко интересно), но пък твърдят, че са за оставка на гешев-та, днес на протеста ЛИ са, този против ЦК на Гешевтурата – тази манифестация на безпардонност? … ЦК на Прокуратурата, кога да очакваме манифестации от щастливи милиционери? … Забелязвате ли идентичния подход, който имат Борисов и Гешев – свикват масовка, пред която да се изявяват като оратори, демагогия за умствено изостанали! Георги Дренчев П.П. Васил Петев: Сигурно всички са с каскети в тая жега, докато Ким Чен-Ун им говори за светлината и тъмнината. Това не е национална среща на прокурорите, бе хора, това си е чиста литература! … Аз не ги разбирам прокурорските дела, но май г-н Цацаров не взима участие в Конгреса на каскетите. Почвам да го харесвам този човек. Другата добра новина е, че Марешки участва. Сигурно раздава с шепи диазепам на гостите. И третата готина вест е, че Сийка отново обилно се е изрусила преди събранието. Трябва да излезем някой път двамата с нея в Бедрум. Секси среща е това. Само пари за презервативи да има човек. Николай Марков: И аз като другаря прокурор Гешев съм силно притеснен! Ако се добере някой патриотичен християнски джихадист до залата в резиденция „Бояна“, в която са събрани всички прокурори от страната, преходът към демокрация ще завърши за три секунди. Само ще чуят заветното „Патриарх акбар“, за да знаят все пак, че са уволнени. А разделението на властите, както казва самия другар Гешев е изначално зло, което убива диктатурата на мафията. Никак не е добре работата, другари! Никак. Затова, родната ни милиция ги пази! Пиле не може да прехвръкне над залата на корумпетата. Онези, социално слабите боклуци, които са на ръководни постове като магистрати и се обещетяват от кметовете по морето с регулирани парцели, за да си построят собствени хотели на първа линия. И на които голяма част от дипломите за завършено висше образование по специалност „Право“ са напълно фалшиви. Като самите тях. Тия пичове ще го докарат до джихад. Знаех си. Веселина Томова: Ашколсун! Вместо да го разследват, Марешкия и той там, бир парче и той „прокурор“. За Боко – да не говорим, тия всите са му консилиери – някой да си спомня, някой прокурор да е работил върху ОПГ „Тиква“?! Апропо! Това наистина е „литература“, както вика Васко Петев – Гешев дори излизайки на трибуната, въпреки пълната охрана на „събитието“, е съпроводен от двама гардове. Верно сме в нек’ъв филм, братя и сестри, верно сме и в „Селска чест“ от Маскани…

24.08.2020 16:22:45

няма такава клоунада

Пеевски говори ли на собствения си конгрес ?

24.08.2020 13:29:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.