• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Учени разработиха иновативна водоразтворима форма на прополис

Учени разработиха иновативна водоразтворима форма на прополис

/КРОСС/ Прополисът, наричан още „пчелен клей" е смолист продукт, който пчелите събират от смолите по корите и пъпките на някои дървета. Действието срещу микроорганизми е една от основните характеристики на прополиса, поради това и хората са го използвали от дълбока древност като лечебно средство. Установено е, че той притежава широкоспектърна антибактериална активност, макар и по-слаба от тази на антибиотиците. Има обаче едно важно предимство - неспособността на микроорганизмите да развиват устойчивост към прополиса. Това качество липсва на мощните съвременни антибиотици, но напоследък добива много голямо значение във връзка с развитието на устойчивост у микроорганизмите към антибиотици. В научната литература има многобройни доказателства, че освен активността срещу вируси, бактерии и гъбички, прополисът има и много други полезни действия: противовъзпалително, антитоксидантно, противотуморно, укрепва имунната система, защитава черния дроб от токсини, помага да се преодолеят последствията от радиационно облъчване. В аптеките се предлагат различни препарати - преди всичко хранителни добавки - които включват в състава си прополис.

Наред с безспорните си полезни качества, прополисът има и един недостатък, свързан с приложението му като лекарство - той е практически неразтворим във вода. Ценните му активни вещества добре се разтварят в етилов алкохол и затова обичайно се прилагат алкохолни разтвори (тинктури). Алкохолът в тези тинктури поставя съществени ограничения пред използването им в редица области на медицината като офталмология, оториноларингология, педиатрия, при бременни или при непоносимост към алкохол. Слабата водоразтворимост е причина и за ниска биодостъпност и слабо усвояване на лечебните молекули при прием през устата. Получаването на воден разтвор на прополис, който да съдържа всички негови биологично активни компоненти, е сериозно предизвикателство пред химиците.

Представената иновативна разработка е резултат от сътрудничеството на учени от Института по полимери - БАН и Института по органична химия с Център по фитохимия - БАН. Тя е резултат на обединените постижения в познанието за състава и свойствата на българския прополис и за подобряване на водоразтворимостта на редица биологично активни вещества с помощта на амфифилни съполимери. Специфичното в случая е, че прополисът представлява смес от десетки различни съединения, всяко от тях с различни характерни свойства.

Създадена е изцяло водоразтворима форма на прополис с помощта на биосъвместими полиетерни съполимери. Постигнато е разтваряне на всички липофилни биоактивни съставки на прополиса във вода, в отсъствие на етилов алкохол или други органични разтворители. Полученият колоиден разтвор е бистър, с жълтеникав оттенък и характерен за прополиса аромат. Редица проучвания показаха положителните страни на новия продукт. Освен, че не съдържа спирт, водоразтворимият прополис се характеризира с повишена антиоксидантна активност, в сравнение със стандартната клеева тинктура. Двата колектива регистрираха в Патентното ведомство на Република България полезен модел „Състав на водоразтворима форма на тополов прополис". През 2019 г. бе подписан лицензионен договор с българска фирма „Органик БГ" ЕООД за производство на хранителна добавка, разработена на основата на полезния модел (https://www.lidiq.com). Продуктът получи грамота на Международния панаир Пловдив.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.