• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Нападнаха църква и свещеник в с. Верхняя Яблонка, Лвовска област

Нападнаха църква и свещеник в с. Верхняя Яблонка, Лвовска област

/КРОСС/ Лвовската епархия на Украинската православна църква разказа подробности относно закриването на Почаевския храм в с. Верхняя Яблонка, Лвовска област, Украйна, който през нощта на извършената в неделя, 10 април 2022 г., атака и изгонване на свещениците и енориашите пострада силно от пожар, съобщава Службата «Комуникация» на ОВЦС.

Тази дървена църква, висока седем метра, е била построена на частна територия по желание на собственика, нейното строителство не е било съгласувано с властите. Освещаването на храма се е извършило на 5 август 2021 г., в деня, когато се празнува Почаевската икона на Пресвета Богородица. По искане на местните власти богослужения в него не са били провеждани от началото на военните действия.

На 10 април, когато предстоятелят на енорията протойерей Иля Уруски отслужвал Божествена литургия, в момента на пеенето на «Символа на вярата», в Почаевския храм нахлули представители на властта, съпровождани от представители на разколническата «Православна църква на Украйна» и униатската Украинска гръко-католическа църква. Те поискали прекратяване на богослужението. Измъкнали предстоятеля навън и наредили храмът да се затвори. След преговори предстоятелят успял да получи разрешение да вземе от сградата на храма антиминса и светините.

По адрес на енориашите на каноничната Украинска Православна Църква звучали заплахи: заявили им, че домашните адреси на всички са известни и в близките дни те трябва да се появят на служба в енориите на УГКЦ или ПЦУ, в противен случай към тях ще бъдат приложени «специални мерки». Енориашите се обърнали за помощ към правоохранителните органи, но техните жалби не били приети; отказали им да заведат дело.

Вечерта в 22 ч. служители на Службата за сигурност на Украйна дошли в дома на протойерей Иля Уруски в гр. Дрогобич и като надянали на главата му чувал, го откарали с кола в Лвов. Чувалът бил свален едва в помещение на Службата, където свещенослужителят бил държан цяла нощ. В 11 ч. на следващия ден започнал разпит, по време на който срещу отец Иля били отправени редица безоснователни обвинения. Свещеникът бил обвиняван в подпалване на храма в с. Верхняя Яблонка, който, както станало известно, пострадал силно от пожара в нощта, в която протойерей Иля Уруски се намирал във Лвов. Почаевският храм пострадал силно: огънят унищожил 90 кв.м. от покрива, 35 кв.м. от стените, църковния инвентар. Част от стените били спасени. На 11 април в 16 ч. протойерей Иля бил освободен. Отново му надянали на главата чувал и го откарали на автогарата в града, откъдето той се завърнал у дома.

Освен Почаевския храм, протойерей Иля Уруски е служел и в храма «Свети Архангел Михаил» в с. Шандровец, който също е затворен от властите.

 

Източник: факти.бг/Оля Ал Ахмед

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.