• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

БАБХ: Храни с изтекъл срок на годност и нарушени хигиенни норми са най-честите нарушения

БАБХ: Храни с изтекъл срок на годност и нарушени хигиенни норми са най-честите нарушения

/КРОСС/ Инспекторите от „Контрол на храните" на месец извършват около 9-10 хиляди проверки, пишат се 400-500 предписания и 80 -100 акта месечно - това е текущият официален контрол, който извършваме всекидневно. Това каза в предаването „Неделя 150" на БНР д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той обясни, че в момента всяка от трите основни институции, които участват в съвместните проверки - КЗП, НАП и БАБХ, извършват тези съвместни проверки в рамките на своите законови правомощия.

Проверяваме от много години и хората знаят какво значи една проверка, свикнали са и проверките не са нещо необичайно за тях, посочи той.

Целта на тези съвместни проверки е да се изясни точният механизъм на ценообразуване и как при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лева в магазина, обясни той.

Като уточни, че БАБХ в своята контролна дейност не е пряко свързана с наблюдение на цени на храни, Кулински отбеляза, че съвместните проверки показват, че в последно време се наблюдава поевтиняване на групата продукти, които се наблюдават и ежеседмично се отчитат - около 30.

Основните нарушения, на които се натъква БАБХ при проверките, са храни с изтекъл срок на годност на щанда. Констатираме го почти ежедневно, коментира Кулински, като уточни, че такива храни веднага се насочват за унищожаване. Други чести нарушения са свързани с хигиенните норми.

За първо нарушение нашите актове са между 2 и 3 хиляди лева, уточни Кулински.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.