• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Проф. Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет

Проф. Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет

/КРОСС/ Ние се състезаваме с вируса и ако преди два месеца разполагахме само с маски и дезинфектанти, днес на наша страна е ваксината, каза в "Още от деня" вирусологът проф. Радостина Александрова.

Всяка една ваксина, за да е разрешена от съответните регулаторни органи, е отговорила на много сериозни изисквания за безопасност и ефективност. Така че не би трябвало да изпитваме недоверие към тях, подчерта проф. Александрова.

Тя препоръча да имаме по-голямо доверие в науката и медицината. „Ваксините помагат да не се разболеем, а ако все пак се стигне до заболяване, да не е сериозно", разясни вирусологът. И даде пример с ваксината срещу Хепатит B, която не може на 100 % да предотврати острата инфекция, но напълно предотвратява тежките животозастрашаващи състояния.

„Имунният отговор трябва да започне още при първата среща - било то с вируса или с ваксината. Той има своята динамика. Ваксината наподобява това, което се случва и при естествена инфекция. Имунен отговор ще дойде една седмица след първата среща с ваксината или вируса, но за да се разгърне напълно, са нужни две-три седмици", каза Радостина Александрова.

Повечето от ваксините имат нужда от втора доза, чиято роля е да опресни паметта, която сме получили при първата ваксинация. Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет, каквато създава и естествената инфекция. Втората доза трябва да опресни първата и да осигури по-продължителен и ефективен имунен отговор, допълни тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.