• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Протест на пътни строители блокира движението в триъгълника на властта

 Протест на пътни строители блокира движението в триъгълника на властта

/КРОСС/ Тежкотоварни камиони на пътностроителните фирми, които протестират пред сградата на правителството, блокираха движението по булевардите „Дондуков" и „Цар Освободител" в отсечката от улица „Георги Раковски" до района на президентството.

Движението на автомобили в центъра на столицата е затруднено, засилено е полицейското присъствие.

Строителите от Българската браншова камара „Пътища" протестират с настояване да им бъде изплатено дължимото за извършените ремонти. Искат и оставката на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Ръководството на браншова камара „Пътища" внесе в приемната на правителството писмо до премиера Стефан Янев, в което описва как може да бъде решен проблемът с изплащането на дължимите средства към пътностроителните фирми за поддържане и ремонти.

Според протестиращите обаче това решение вече минава през оставката на регионалния министър Виолета Комитова.

„Днес ние показваме с над 3000 човека и над 200 машини, че пътният бранш е заедно и ще устоява исканията си за нейната оставка. Тази дама иска срещи със собственици на фирми на четири очи. Защо? Има нещо да договаря? Какво точно? Нека да каже. Който иска прозрачност, прави срещи с всички, които откликват на поканата, а не само с избрани", заяви протестиращ.

От ББК „Пътища" очакват и среща с премиера Стефан Янев, ако той намери време за среща с тях днес.

Протестът започва малко след 8,40 часа, а заради стотиците камиони и друга тежкотоварната техника към 10 часа не можеше да се преминава с автомобили около триъгълника на властта. Осигурено е движението само на трамвайните линии, които тръгват от района на протеста. Протестът е разрешен до 12,30 ч.

„Да си пътищар е гордост" - това бе един от плакатите, опънати от протестиращите.

„Не може тези хора в тези каменни сгради... ние сме ги назначили да работят за нас, а ние работим, а не трябва да ядем според тях", каза един от протестиращите шофьори. „Министърът защо не каза, че няма пари, когато му работихме, а сега ни спират парите".

Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища" инж. Лазар Лазаров отрече пред БНР протестът да е политически. Според него оставката на министър Виолета Комитова няма да задълбочи кризата.

„Проблемът се е задълбочил достатъчно много и точно поради тази причина се иска и нейната оставка, поне за да не се задълбочава още повече, защото влизаме в зимен период. В момента, който започнат да стават пътнотранспортни произшествия вследствие на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, за да не могат да преминат, тогава проблемът става всеобщ", каза той пред програма „Хоризонт".

Много е засилено полицейското присъствие. В два кордона от полиция и жандармерия е опасана сградата на правителството и тази на близкия Партиен дом.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тези вместо да искат пари дължат пари заради некачествената им работа. Представят ли си какъв протест ще има пред техните фирми на недоволни от лошо направените пътища, съпроводено с много материални щети и жертви.

11.10.2021 16:44:54

Анонимен

Тия що го не духат. Вече ми писна от тях. Десет години крадоха и правиха лоши пътища, най-вероятно всички те. Стигна се до там, че АПИ да не разрешава да се вземат проби от вече експлоатирано трасе, да не се разбере как и от какво е направено, а после да се гледа какво е фактурирано. Герберски мекерета, които клатят лодката. Опитът да се изкара Комитова нечистоплътна е гнусен. Искрено се надявам всичките в пътно строителния бранш да ги разследват и ако се открият нередности да им запорират фирмите и сметките. От Китай да вземем строители за две години ще направят всички пътища и то в пъти по-евтино.

11.10.2021 13:49:59

Анонимен

Искат оставката на министъра за отмъщение, защото разкри далаверите на герберското правителство на принципа „ти на мене, аз на тебе”.

11.10.2021 12:11:34

Анонимен

Всеки е разбрал кой е организаторът на протестите на пътните строители. Това е този, който им раздаде авансово всички пари от бюджета, за да няма сега средства и за текущи нужди. Затова и ръководителите на тези фирми нямат очи да се явят на разговори при министъра.

11.10.2021 12:07:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.