• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Министър Пулев: Германия е водещият външно търговски партньор на България

Министър Пулев: Германия е водещият външно търговски партньор на България
Пулев и посланик Ирене Планк обсъдиха организирането на бизнес и инвестиционен форум в Германия

/КРОСС/ Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г. стокообменът е рекорден и достига близо 12 млpд. евро. Немските компании са и сред най-големите инвеститори и работодатели у нас. Само по Закона за насърчаване на инвестициите сертифицираните инвестиционни проекти на немски компании през годините са общо 52. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк.

Двамата обсъдиха организиране на бизнес и инвестиционен форум в Германия, на който да бъдат представени възможностите за инвестиране в България, както и да бъдат показани и да споделят положителен опит германски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

Като приоритетни сектори за сътрудничество министър Пулев открои аутомотив, IT и производство. Той подчерта, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни заедно с технологичния бранш. По думите му аутомотив секторът осигурява 11% от БВП на страната. Пулев подчерта, че в България има много добри примери на немски компании в аутомотив индустрията, които работят от години у нас и разширяват дейността си.

Акцент в разговора беше поставен и върху сътрудничеството в сферата на зеления водород. Пулев посочи, че МИР разработва водородна пътна карта, с фокус зелен водород, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. Той обяви, че се чака одобрението на ЕК на документа, след което той ще бъде приет и от Министерски съвет. „Разработва се и проект за Водородна долина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб. Пулев изтъкна, че има само 20 страни в света, в които са разработени досега такива долини. „Германия е един от лидерите в глобален мащаб, като изключително полезен ще бъде вашият опит в сферата, както и най-добрите практики", допълни той.

Министър Пулев и посланик Планк обсъдиха още напредъка по програмите към МИР по Плана за възстановяване и структурните фондове, както и процедурата за Индустриални зони по Плана, която скоро ще бъде отворена за кандидатстване. На срещата присъстваха още изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Бойко Таков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това се дължи не на активните двупосочни търговски връзки, а на факта, че има най много немски инвестиции и основните вериги които присъстват на пазара са немски. Зареждането на магазините с стоки на чужд производител е внос. Износът е основно полуфабрикатите произведени от немски фирми за последваща по-високо технологична сборка в по-цивилизована страна. Изтъкнатота е просто завоалирана статистика. Чисто националната икономика отдавна е вмирисана, просто не е погребана, съответно няма какво да изнасяме. И търговският ни баланс е отрицателен и обедняваме не само като хора, а и като страна.

11.03.2023 08:40:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.