• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Оценката за бизнес климата в България се подобрява през май

Оценката за бизнес климата в България се подобрява през май

/КРОСС/ Нагласите на мениджърите в страната се изтласкват от дъното през май, след като премина първоначалният шок от наложеното извънредно положение и принудително замразяване на бизнес процесите през март и април. Фактор е и разхлабването на ограничителните мерки, което започна от началото на май. Това не означава, че текущата активност се е възвърнала на предкризисни нива - те все още са далеч. Но резултатите от регулярните анкети на Националния статистически институт сред фирмите в България показват, че през първите две седмици на май бизнесът започва да гледа по-оптимистично към предстоящите летни месеци.

Негативните оценки за бизнес климата в страната все още преобладават. Но, докато през април балансът на индикатора падна до 20-годишно дъно от -17.7 пункта, през май нивото се повишава до -5.9 пункта. Подобрение е видимо във всички сектори. В услугите то е минимално, но в строителството и промишлеността положителните оценки на мениджъри надделяват и индикаторът за бизнес климата се връща в положителна територия.

Умерено добри новини

Подобрението на бизнес климата в България през май се дължи единствено на повече положителни очаквания за икономическата активност през следващите три до шест месеца. В индустрията настоящата производствена активност пада до -34.9 пункта при -26.6 месец по-рано и 1.9 пункта през май 2019 г. Оценките за нивото на поръчките традиционно са на минус от около 20 пункта, но сега негативните мнения на мениджърите превишават положителните с малко над 40 пункта при -35.3 през април.

Същевременно очакванията на анкетираните мениджъри видимо се подобряват. Балансът между оптимистични и песимистични очаквания за бизнес състоянието на фирмите през следващите 6 месеца се повишава от -19.9 пункта през април до +1.9 пункта през май. По отношение на производствената активност през летните месеци подобрението е от -35.9 пункта до -6.9 пункта на месечна база. Така общият индикатор за бизнес климата в индустрията се повишава от -10.2 пункта през април до +1.2 пункта през май.

Аналогични са тенденциите в строителството, където очакванията за активността през следващите три месеца се подобряват от -25 пункта до +3 през май. И все пак това остава далеч от нивото преди година, когато положителните нагласи превишаваха негативните с над 35%. Червен флаг може да е и повишението на броя клиенти със закъснения в плащанията през последните месеци.

В търговията на дребно също започват да се виждат плюсове за следващите месеци. Оптимистите превишават песимистите по отношение на очакваните продажби през юни - август с 6.8 при -36.6 пункта през април. Но все още лошото настоящо бизнес състояние надделява и оценките за общия бизнес климат остават негативни (-1.4 пункта), макар и далеч от априлското дъно (-17.6).

Услугите остават на минус

Секторът на услугите също се изтласква от дъното, но минимално. Оценката за настоящото бизнес състояние на фирмите в сектора се влошава от -34.1 пункта през април до -46.5 през май. За сравнение - преди година нивото беше +7.2 пункта. От друга страна, балансът между положителни и негативни очаквания за следващите 6 месеца се подобрява с над 20 пункта до -19.2 през май спрямо април. Така показателят за общия бизнес климат остава относително непроменен - от -36.8 до -34.3 пункта през май. Най-големите предизвикателства пред сектора остават несигурната икономическа среда (за 58.1% от анкетираните) и недостатъчното търсене (за 30.1%).

Вероятно подобрението тук не е значително, защото през първите две седмици на май, когато се събират мненията на мениджърите, все още не беше ясно доколко ще бъдат разхлабени ограничителните мерки, при какви условия и дали това няма да доведе до повишение на случаите на заразени с COVID-19. Предвид факта, че епидемиологичната обстановка към края на месеца не се е влошила и се очаква да паднат още ограничения, бизнес климатът в услугите вероятно ще се подобри допълнително през юни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.