• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия за Великден

Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия за Великден

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поздрави православните християни и всички граждани на Руската федерация, празнуващи Великден - Светлото Христово Възкресение. Поздравлението е публикувано на сайта на Кремъл, съобщава ТАСС. Путин присъства на Великденската служба в храма "Христос Спасител" в Москва. Тържествен молебен в чест на празника отслужва патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

"Прекрасният, обичан празник Великден дава надежда на вярващите, вдъхновява за добри мисли и дела и служи за утвърждаване на високи морални идеали и ценности в обществото", се казва в поздравлението.

Президентът подчерта творческата и подвижническа дейност на Руската православна църква и други християнски деноминации, насочени към опазване на историческото и културно наследство, решаване на ключови обществени проблеми, укрепване на института на семейството, възпитание на младите хора, хармонизиране на междурелигиозните и междуетнически отношения. „Църквата винаги е била с хората, споделяйки техните радости и трудности.

И днес, изправена пред сериозни предизвикателства, тя активно участва в делата на милосърдието и благотворителността, помагайки на хората да намерят силна духовна опора", подчертава Путин.Руският президент присъства на Великденската служба в храм-паметника „Христос Спасител". Тържествен молебен в чест на празника отслужи Патриархът на Москва и цяла Рус Кирил. Путин се появи в храма около полунощ заедно с кмета на Москва Сергей Собянин.

Владимир Путин традиционно присъства на службите по време на големите църковни празници. Обикновено той празнува Коледа в църкви извън Московска област, но на Великден президентът по правило идва на богослужение в катедралата "Христос Спасител", посочва ТАСС. Само два пъти той е участвал във великденски тържества извън руската столица - през 2000 г. в Исакиевския събор в Санкт Петербург и през 2003 г. в храма "Св. Никола" в Душанбе, където беше на посещение. Путин пропусна великденската служба само веднъж - през 2020 г. заради пандемията от коронавирус (но запали свещ в параклиса в Ново-Огарьово).

Руският патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм "Христос Спасител", предадоха световните агенции. На литургията присъства и руският президент Владимир Путин, облечен с черен костюм, бяла риза и тъмночервена вратовръзка.Путин държеше свещ и се прекръсти няколко пъти по време на Светата литургия. Президентът присъства на светата литургия за Възкресение Христово и миналата година.

Преди началото на среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм "Христос Спасител" патриарх Кирил отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта в Украйна.

"Днес в нашата руска историческа земя се случват трудни събития, може да се каже, междуособици. И днес се обръщам към руснаците и украинците, особено към тези, които са били въвлечени в този конфликт против волята си. Трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт възможно най-бързо със силата на нашата молитва, нашите добри дела и нашите добри намерения.

За да може мирът и общият добър живот, братските отношения отново да обединят здраво и категорично нашите народи, които някога бяха един народ на единна Русия", каза патриархът, а обръщението му бе излъчено от катедралата "Христос Спасител" малко преди Великденската литургия. "Това ще бъде моята специална молитва днес и бих искал да помоля всички вас да се присъедините към тази молитва", добави той.В Киев пък в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение бе оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий.

Другата украинска църква - Православната църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира "Свети Архангел Михаил" в центъра на Киев.

В Украйна също бе доставена частица от Благодатния огън, който бе транспортиран със самолет първо до Румъния от Израел, а оттам по суша до Киев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.