• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Работодатели и синдикати подкрепиха продължаване на схемата 60/40 до септември

Работодатели и синдикати подкрепиха продължаване на схемата 60/40 до септември

/КРОСС/ Държавната схема за подпомагане на заетостта, добила популярност като 60/40 ще продължи да действа до края на септември и ако се налага ще бъде удължена и до края на годината, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предложението е било единодушно подкрепено от работодатели и синдикати. Социалните партньори се договориха от първи юли да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации.

За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май.

От 1 юли минималните осигурителни доходи на заетите в туристическия бранш и ресторантите са увеличени, припомни социалният министър Деница Сачева.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки - по 290 лева за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата "Заетост за теб", по която ще могат да се наемат за период от три месеца безработни.

На работодателя ще се плаща минималната заплата и осигуровките: "Работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб". Заедно с 60/40 не може да кандидатства за едно и също лице", каза Сачева.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на миналата година безработните са били 170 000:

"За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, отколкото загубват работа. В последните дни по 2000 души средно на ден намират работно място".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.