• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Президентски: Загубата е важна колкото победата, дори повече

Президентски: Загубата е важна колкото победата, дори повече

/КРОСС/ Надпреварата за поста държавен глава по някакъв начин е предрешена. Резултатите са ясни още днес, за всеки, който е завършил поне 9 клас. Победата на Румен Радев изглежда логична. На балотаж второто място най-вероятно ще заеме Лозан Панов. Проф. Анастас Герджиков ще е трети.

Това не е предсказание на някой пророк, предплатена услуга на социологическа агенция или решение на задкулисието. Това е обикновен анализ на фактите, наследството на Борисов и ГЕРБ и логиката на живота, какъвто е у нас.

Чекмеджето с пачките, златото и пищова на Борисов предопредля провала на Герджиков. Ректорът сам настъпи мина, защото ако претендираш, че си интелигентен и образован човек, би трябвало да си наясно, че въпросът: „Какво мислиш за чекмеджето?" предполага два отговора: А/ Това е постановка на Румен Радев, вярвам на Бойко Борисов; Б/ Това е върхът на корупцията и етикет на цялото управление на Борисов и ГЕРБ.

И двата отговора ще са фона на Соната №2 на Шопен... Ще платят с името си и тези от инициативния комитет, защото явно нямат сетива за стореното от предишното управление. Проф. Николай Овчаров, известен, че обяви Перперикон за център на вселената, не каза и дума за чекмеджето и корупцията, рекламирайки проф. Герджиков по Нова тв. Тъжно е хора като него да се правят, че не знаят за цианидовия ефект от подкрепата на Борисов и ГЕРБ...

Лозан Панов. Той е председател на Върховния касационен съд. Висшият магистрат, който се опълчи на болната правосъдна система и посочи смъртоносния вирус - главният прокурор в лицето на Цацаров, после на Гешев. Аргументира ясно и категорично нуждата от радикална съдебна реформа. Понесе тежки дари от институции и мафиотизирани магистратски и политически кръгове.

Преживя отрязани агнешки главички, развити болтове на колелата на служебния автомобил, нападки, обиди, закани, тормоз върху семейството и пр. Сякаш наистина е точният кандидат за президент. Сплав от опит, знания и воля. Думите му при номинацията от „Правосъдие за всеки" са трогнали и обнадеждили мнозина, жадуващи справедливостта и свободата да намерят свой ярък изразител.

Ще им бъде трудно - включвам и кандидата за вице-президент Мария Касимова. Популярността им е голяма в определени среди, но сякаш се простира до големите градове. Ще им стигне ли предизборната кампания да покорят нови територии?

Румен Радев и вицето Илияна Йотова са „стари кучета" в тази игра. Имат цял мандат натрупан опит. Радев разполага и с вдигнатия юмрук, за който е обвиняван от опонентите постоянно, но който всъщност не бе за да проповядва насилие, а като символ за борба и победа. Борба с мафията, корупцията и мутрите, които ограбиха страната и българите. Разпознаваем е, хората на протестите му симпатизираха не само заради прокурорското нахлуване на „Дондуков" 2, а защото застана до тях и се солидализира с исканията за оставки на Борисов и Гешев.

Днес той има предимство, осигурено му от най-големия му враг - Борисов и върхушката на ГЕРБ. Злобните и нескончаеми атаки срещу него го превърнаха в жертва. Хората винаги подкрепят жертвата и негодуват срещу агресора. Виктимологията учи, че в един момент жертвата се превръща в защитник на други жертви. В този период е Радев. Проблемът е след време, когато натрупала сили и самочувствие, жертвата може да заеме мястото на насилника. Било с цел отмъщение или нещо друго. Въпреки непрестанните обвинения на ГЕРБ, Радев е далеч от третата фаза, ако въобще стигне в нея.

Но и не е безпогрешен - нека сме честни. Тесният кръг около него понякога влияе на процеса на взимане на решения, които невинаги са обосновани по линия на гражданския интерес.
Ако трябва да обобщим:

Кандидатът на ГЕРБ влачи непосилна тежест заради 12-годишния ценностен, икономически, морален и правен разпад на страната. Тя е най-изостаналата в Европа, с най-бедно, болно, умиращо и неграмотно население, с най-много емигриращи в чужбина. Последна по върховенство на правото и свобода на словото и медиите. Но първа по корупция.
Ректорът на СУ е изучавал и превеждал Аристотел и със сигурност знае неговата мисъл, подходяща и за всеки гласоподавател: „Умът не е само знания, но и умението да приложиш тези знания в живота".

Герджиков избра да плати чужди сметки.
Лозан Панов - идеалният кандидат, с недостиг на популярност в масовия смисъл.

Румен Радев и Илияна Йотова най-вероятно ще се поздравят с втори мандат, ако не направят сериозни грешки. Но защита от грешки никой не гарантира.
Понякога загубата е по-важна от победата. В случая загубата на кандидата на ГЕРБ и Борисов ще е равна на победа за голяма част от българското общество - важна крачка в раздялата с нещо лошо за България.

Огнян Стефанов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Коварна тактика на Борисов. Борбата се представя като лична борба Радев - Борисов. От ГЕРБ се води на 3 - 4 или повече фронта. /1/ Груби необосновани нападки от Борисов и тясното, компрометирано обкръжение; /2/ По-меки и "учтиви" нападки от по-интелигентната част от ГЕРБ; /3/ Масивен фронт от олигархическите медии; /4/ "Кроткото" представяне на обединителя Герджиков + неговия ИК които едва ли не обичат и са готови да се прегърнат с Радев и са готови да получат подкрепа от всяка политическа сила, а между другото и от ГЕРБ; /5/ Доста успешни опити за вбиване клин между протестните партии за да се стигне до балотаж.

11.10.2021 21:25:12

Анонимен

Има поле и за изява на неграмотни. Не е работа на президента да бори мафията, корупцията и мутрите, а е на правителството. И да светна, за да е по-ясно, правителството на ББ не е в състояние да свърши тази работа, защото не може да бори себе си.

04.10.2021 15:35:08

economist

За пет години Радев работа за пет стотинки не свърши срещу мафията, корупцията и мутрите.

04.10.2021 11:50:05

Анонимен

Добра статия. Нещо, много рядко срещано в последните години.

04.10.2021 07:05:33

Анонимен

Отличен на автора, двойка на професорите.

03.10.2021 18:51:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.