• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Радев: Истинската сила на дипломацията идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите

Радев: Истинската сила на дипломацията идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите
Дори по време на Студената война световният мир не е излаган на подобен риск, каза президентът

/КРОСС/ „Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите", каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?".

„Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло много малко, докато войните са били неизменен спътник в цялата история. Тревожен е въпросът защо след седем десетилетия на устойчив мир в Европа отново войната дойде. Дори по време на Студената война световният мир не е излаган на подобен риск", добави Радев.

По думите дори по време на Студената война е имало надграждане в областта на разоръжаването.

„Сега светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономическите центрове на изток, отслабването на ролята на ООН, възходът на диктаторските режими. Всичко това е част от един сложен, турбулентен преход. Силата на правото отстъпва пред правото на силата", категоричен бе Радев.


По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщила разпада на глобалната система за сигурност. „Надигат се национални интереси, които се опират на силата и въоръжените конфликти, като средство за постигне на цели", уточни президентът.

Той бе категоричен, че незабавно трябва да се възстанови мира в Европа и Близкия изток и да се гарантира нашата сигурност.

Радев посочи, че в началото на войната западните медии пишели постоянно, че на Русия са ѝ свършили ракетите, но това така и не станало. Сега обаче медиите на запад пишели, че въоръжението на Русия е в подем.

Президентът подчерта, че преди контранастъплението на Украйна трябвало да се седне да се преговаря, защото Русия била в шок от териториалните загуби и не била в изгодна позиция, а Киев бил в подем и имал психологическо предимство.

„Замразяването на конфликта в близост до нас, в сърцето на Европа, противоречи на националния ни интерес. Вярвам, че ще бъдат полагани усиля, но ни трябва и един устойчива външна политика, която да не е подвластна на конюнктурни виждания на партийни интереси и пристрастия. Трябва да се полагат усилия за укрепване на капацитета на българската дипломация", каза още Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Президентът Радев стои с много степени по интелигентност над всички настоящи политици и управници. Те го усещат и затова толкова го мразят. Добре е, че народа го е оценил. Напълно е прав в оценката си. Има други, които са получили научни степени в Московска военна академия, но сега са на страната на Дон Кихотовските укри, които се бият срещу Русия.

21.11.2023 13:12:54

Люк

Анонимник нещо си се объркал, името на Румбата стои на стената на отличниците в американската военновъздушна академия и е оценен от тях като човек със стратегическо мислене, а не в Москва.За теб изглежда байганювщината е основен принцип да плюеш във всички посоки, дори без ,,перде,, както учи нашият национален герой.

20.11.2023 17:03:43

Анонимен

Румба това го кажи на прекия си началник Путлер, пък да видим какво ще ти отговори...

20.11.2023 13:44:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.