• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Радев: Разширяването на ЕС не е спринт, а съвместно пътуване на приятели

Радев: Разширяването на ЕС не е спринт, а съвместно пътуване на приятели

/КРОСС/ Президентът Румен Радев обсъди европейската перспектива на страните от Западните Балкани с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза, който е на посещение в България.

Според държавния глава разширяването на Европейския съюз не трябва да се гледа механично, защото това не е спринт, при който трябва да се финишира в точно определено време, а е съвместно пътуване на приятели.

Радев подчерта, че най-важната задача пред София и Скопие е да възстановят пълноценния диалог помежду си на всички нива. Българският държавен глава благодари на колегата си Марсело Ребело де Соуза за усилията на Португалия, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, да намери конструктивен подход по темата за разширяването:

„Пазарихте се на този подход. Виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на пътни карти, на съответните документи и отношение, разбира се, на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции, за да сме убедени, че процесът по разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим".

Радев подчерта, че трябва да се работи в името на младите в България и Република Северна Македония:

„Когато паднат границите, за което всички мечтаем да стане час по-скоро, тези млади хора да не се мразят".

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза посочи, че страната му има принципна позиция по темата за разширяването:

„Не искаме да подхождаме с предразсъдъци по въпроса. Ние самите сме станали част от Европейския съюз в процеса на разширяване. Процесите са сложни. Относно Западните Балкани знаем, че темата е чувствителна. Това, което има значение, е да се отворят пътища за преодоляване на различията. Следим темата внимателно. Необходима е повече дискретност, за да има резултат. Понякога вдигането на много шум не помага".

Марсело Ребело де Соуза е в България по покана на държавния глава Румен Радев. Гостът беше посрещнат с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски". Утре двамата държавни глави ще посетят Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и ще разгледат експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.