• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Прием в българското посолство в Лондон по случай 3 март

Прием в българското посолство в Лондон по случай 3 март

/КРОСС/ В българското посолство в Лондон посланик Марин Райков и съпругата му Мариана Райкова дадоха прием за дипломатическия корпус в чест на Националния празник на Република България. Използвайки възможността да  поздрави дошлите гости, посланик Райков изрази увереност, че оцелелите през годините британско-български отношения ще се запазят независимо от последните събития.

С цитат от „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов в превод на английския журналист и преводач Питър Темпест посланик Марин Райков запозна присъстващите с историческите събития довели до 3 март 1878 година - денят на Освобождението на България. Посланик Райков отбеляза, че преводът е отпреди 40 години, когато България е все още зад Желязната завеса, а британско-българските отношения не са най-добрите, но времето лети и нещата се променят.

Наскоро бяха отбелязани 140 години британско-български дипломатически отношения, а за последните 16 години България и Великобритания са съюзници в НАТО. През последните 13 години пък двете страни бяха заедно в ЕС.

Но, както посочи посланик Райков, макар и Обединеното кралство да напусна ЕС, стремежът е да се запази и развива трайното партньорство. А гаранция, че това ще се случи, са хората, които свързват двете страни – както британците, които живеят и учат в България, така и българите, които живеят и работят в Обединеното кралство:

„Ето защо искам да посветя отбелязването на Националния празник в чест на всички хора, чийто живот, работа и отношения оформят жив мост между двете страни“.

Посланик Марин Райков връчи орден „Мадарски конник“- първа степен на Соня Рув-Увалиева и орден „Св. Св. Кирил и Методий“ на професор доктор Владимир Гетов за изключителен принос в развитието на двустранните отношения. Тази вечер българското посолство в Лондон отново ще отвори врати за прием с празничен концерт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мисия Лондон

Един доказан национален предател като Марин Райков се подвизава там като посланик. Жална им майка на сънародниците ни!

04.03.2020 01:31:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.