• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Русия се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания

Русия се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания

/КРОСС/ Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания, предава Ройтерс. Ако не се брои самият Китай, пред Москва са само Хонконг и Великобритания, според разпространените данни.

Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари Русия изобщо не фигурираше в списъка на страните, използващи юани за международни разплащания. Но заради наложените финансови санкции, на руските банки и компании се наложи да потърсят алтернативни пътища към световните пазари, посочва Ройтерс.

По данни на системата за международни разплащания СУИФТ през юли руски институции са участвали в 4 на сто от международните разплащания в юани. Това е сериозен ръст спрямо регистрираните 1,42 на сто през юни и 0 процента през февруари.

Хонконг очаквано оглавява списъка със 73,8 на сто от трансакциите в юани, следван от Великобритания с 6,4 на сто.

Скокът на Русия в списъка говори в подкрепа на твърденията, че международните финансови санкции работят и съумяват да изтласкат страната от базираната на долара глобална банкова система. Същевременно обаче растат и опасенията, че това само ще сближи Москва и Пекин, които и без друго гледат в една политическа посока.

Междувременно Русия разработи собствена разплащателна система, подобна на СУИФТ, създаде специални сметки за все още несанкционираните банки и продължава да продава важни суровини, като петрола, на много страни по света, включително Китай, Индия и Турция.

 Последните данни на СУИФТ показват още, че рублата вече не е сред 20-те глобални валути, използвани за международни разплащания. През декември 2021 г. тя заемаше 16-то място с 0,3 на сто от общия обем. Очаквано тази класация се оглавява от американския долар, следван от еврото, британската лира и японската йена. Юанът заема пето място.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Дмитрий Медведев:

"Вярно, на свой ред бихме искали да видим как гражданите на Европа не само изразяват тихо недоволство от действията на своите правителства, но и казват нещо по-разбираемо. Например, държат ги отговорни, наказвайки ги за очевидната им глупост. Особено ако "цената за европейската демокрация“ е студът в апартаментите и празните рафтове в хладилниците, такава „демокрация“ е за луди. Ето защо четири правителства в Европа вече подадоха оставки за кратко време. Прав им път. И това явно не е краят. Гласовете на избирателите са мощен лост за влияние и върху най-закоравелите политикани. Така че действайте, европейски съседи! Не мълчете. Потърсете сметка на глупаците, които ви ръководят. И ние ще ви чуем. Ползата е очевидна - през зимата в компанията на Русия е много по-топло и по-удобно, отколкото в горда изолация с изключена газова печка и студена водна батерия."

19.08.2022 15:33:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.