• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Хирурзи извършиха уникална операция на сърце през малък разрез

Хирурзи извършиха уникална операция на сърце през малък разрез

/КРОСС/ Уникална сърдечна операция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница, съобщи NOVA. През няколкосантиметров отвор лекарите са успели да спасят митралната клапа на 36-годишен мъж.

Добри Добрев работи в IT сектора, но триатлонът е голямата му страст. Преди няколко месеца разбира, че има сериозен сърдечен проблем. „Имам вродено генетично заболяване, което е на митралната клапа. С времето се усложнява и в един момент клапата става неизползваема, неефективна и започва да натоварва сърцето", разказва той.

Опциите пред 36-годишния мъж са две - да се подложи на класическа кардиохирургична операция или да избере неинвазивен метод. „Операцията е инвазивна, когато има централен разрез, което е доста сериозно нарушение на скелета. Аз исках да е неинвазивна", казва той.

Така, преди седмица екипът на д-р Асен Калчев успява само през няколкосантиметров разрез да реконструира митралната клапа на 36-годишният мъж.

„Класическата кардиохирургия е свързана с един разрез, който е в средата на гърдите и се свързва с изцяло разрязване на гръдната кост", коментира Калчев.

„По този начин, с този малък разрез, освен намалената кръвозагуба и много бързото възстановяване - козметичният ефект от оперативната интервенция е очевиден и пациентите са почти без белези", казва още той. И допълва: „Съхранението на клапата при Добри беше от голямо значение, защото той трябва да може да продължи да се състезава".

5 дни по-късно 36-годишният мъж се връща към обичайния си начин на живот и вече мисли за покоряването на нови върхове в триатлона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.