• 07 Май 2021 |
 •  USD / BGN 1.6219
 •  GBP / BGN 2.2530
 •  CHF / BGN 1.7840
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

А. Гълъбов: Политическата социализация е изключително затруднена

А. Гълъбов: Политическата социализация е изключително затруднена

/КРОСС/ Способността на един или друг кметски екип да привлече средства от европейски програми не може да бъде цялата територия на дискусия за местното развитие

Не смятам, че ниската активност днес е някаква обичайна норма. Няма основание, свързано с обективния политически залог, за по-ниската избирателна активност. Това, което демотивира избирателите, е липсата на съществена предизборна кампания тази седмица, както и разбирането, че по някакъв начин изборите са отминали и всичко вече е решено, каза политологът Антоний Гълъбов в интервю за БНР: „Очаквам по-висока избирателна активност в следобедните часове, тъй като има ясно изразен залог - близки дистанции, постигнати на първия тур".

Причина за ниската активност политологът вижда в продължаващата анонимност и неразпознаваемост на общинските съветници: „А не трябва да забравяме, че през всички тези години общинските съвети определят местната политика и контролират дейността на кмета".

Друг проблем е и липсата на съществен смислен дебат по отношение на местната политика и развитие: „В по-голяма част от случаите вниманието беше насочено към способността на един или друг кметски екип да привлече средства от европейски програми, но е напълно очевидно, че това не може да бъде цялата територия на дискусия за местното развитие. Липсваше в предизборните кампании опит да се мисли за местното развитие, потенциала за развитие, възможностите за индивидуализиране на местната политика, тъй като няма общо решение".

Според Гълъбов в цялата партийна политическа система, която страда от много ниско обществено доверие и ниска политическа легитимност, има дълбоки процеси на трансформация: „Имаме изключителен тежък и затруднен процес на политическа социализация. Младите хора в България не разпознават своето място като активни участници в процеса на формиране на политиката на страната и населените си места. Невъзможността да се говори с младите хора означава, че родителските поколения нямат готовност да осмислят собствения опит и да се опитат да го предадат на децата си. Това са сериозни и дълбоки социални проблеми, които без съмнение се отразяват върху политическото участие".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.