• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Съдът в Страсбург отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски за "Ситняково" и "Саръгьол"

 Съдът в Страсбург отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски за "Ситняково" и "Саръгьол"

/КРОСС/ Съдът за правата на човека в Страсбург отхвърли претенциите на бившия монарх и премиер на България Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за реституция на "Ситняково" и "Саръгьол" и прие единствено жалбата им върху забраната за търговска експлоатация на върнатите им гори.

Съдът обаче не отговори положително на претенциите им за финансова компенсация, като остави решението да бъде взето между жалбоподателите и държавата.

Съдът обяви решението във вторник. Съдиите не присъждат обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото. Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.
През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Българската държава да влезе в архива на БНТ и да гледат едно интервю през мисля че беше 1989 год на Кеворкян с дедо ви Мони в Мадрид.Та в това интервю Кево го пита нещо подобно-Вие ще си търсите ли някакви имоти или обезщетения от държавата ? Където той заявява-Но моля ви се, как така, и заявява ще няма претенции към държавата.Та да го включат тоя запис в делото, и да го чукат дедо ви Мони по главата с него и да го питат-КОЙ, КОЙ ги е изрекъл тия думи тогава ве АЛЛЛЛЛАААОНКОЛУ ?

08.09.2021 08:02:16

Анонимен

Отхвърлил, обаче ни е осъдил.

07.09.2021 14:24:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.