-
22 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6699
GBP / BGN 2.2327
CHF / BGN 2.0990- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Алтернативни рецепти за празничната трапеза
24 Декември 2021 | 19:20
/КРОСС/ Алтернативни рецепти на традиционните гозби предлага шеф Никола Симеонов!
По думите му идеята е да се покаже на хората как традиционните рецепти да бъдат малко по-различни. "На хората не им се готви едно и също. Така не искам да променям традицията, а да покажа как да бъде по-интересна", обясни той. И започна с кимчи туршия.
"Това корейският начин за правене на кисело зеле. Техниката е същата като нашата, но подправките са различни - чесън, джинджифил и лют червен пипер. Фи сос и водорасли също се използват", разкрива шеф Симеонов. И добавя, че трябва да следим карфиолът да е твърд и да не е изсъхнал, а зелките - по-рехави. Важно е солта да не е йодирана.
Следващата стъпка след туршията за него е зелето. "Използвам мас, не е толкова вредно. Запържва се лука, а след като приготвим зелето, стигаме до месото. Свински гърди са любимото ми месо. С върха на ножа се нацепва леко кожата и се слага с морска сол за цяла нощ в хладилника. След това става хрупкава", разкрива Симеонов.