• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Отбелязваме Световния ден за рециклиране

Отбелязваме Световния ден за рециклиране
Герои на рециклирането – детски градини и училища се включват в инициативи за намаляване на отпадъците

/КРОСС/ Герои на рециклирането е тема на Световния ден на рециклирането, който ще бъде отбелязан и у нас. Фокусът отново ще е върху детските градини и училища, където чрез различни инициативи преподавателите и децата ще научат повече за опазването на околната среда. Това заяви за БТА Румяна Киризиева от Сдружение "BG Бъди активен", което е координатор за България на Global recycling Foundation.

През тази година денят ще бъде отбелязан като част от кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!", в партньорство с Асоциация на производителите на безалкохолните напитки, с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Учителите трябва да намерят интересен начин да въвлекат децата в темата. Това може да стане чрез арт дейности, чрез повторна употреба на отпадъци, чрез събиране на пластмасови шишета, организиране на спортни игри за това кой отпадък в кой контейнер трябва да бъде изхвърлен, изложби, почистване, конкурси, посочи Киризиева.

Важно е още от ранна възраст децата да са ангажирани с опазването на околната среда и да градят навици. Те не трябва да възприемат рециклирането като сложен процес, а като част от ежедневието, коментира също тя.

Училището, което се включи най-активно в кампания, ще получи Шишеяд - голяма метална жълта бутилка за събиране на пластмасови бутилки до 3 л. Такива инсталации вече има в над 60 места в цялата страна от предишни кампании. Всяко училище, събрало минимум пет чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата "Герой на рециклирането". Всички участващи ще получат сертификат "Герой на рециклирането!". Пълните условия за включване и отчитане на участието могат да бъдат намерени тук

Освен детски градини и училища, "BG Бъди активен" предизвиква и общините да дадат пример на гражданите. Ще бъде организиран конкурс за най-зелена община, който ще продължи до септември. В Деня на българската община - 12 октомври, ще бъде съобщено и името на победителя. Като пример за отговорна община, Киризиева посочи Свищов, която е монтирала 11 "шишеяда" и сама е осигурила извозването на пластмасата и нейното рециклиране. За тази активност им подарихме пейка под формата на шезлонг, с големи колелета, която може да се придвижва, има и отвор по средата, така че може да се разположи около дърво, което да пази сянка през топлите месеци, разказа още Киризиева. По думите ѝ всяка инициатива на общините за рециклиране има и превантивен характер за замърсяването.

"BG Бъди активен" организира и различни събития за промяна на градската среда, стимулира хората сами да изграждат и поддържат публичните пространства. През април сдружението ще проведе и кампанията „Ден без асансьори", в която ще се включат и популярни личности от различни сфери. Всеки желаещ може да се присъедини като направи своя снимка или видео на избора си да бъде активен на стълбите и сподели това в социалните мрежи с #NoElevatorsDay2023 и #ЯмСтълбиЗаЗакуски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.