• 18 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8555
 •  GBP / BGN 2.3173
 •  CHF / BGN 1.8704
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Рекордно натоварване на гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

Рекордно натоварване на гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

/КРОСС/ До рекордни равнища се очаква да достигне през юни натоварването на терминала за втечнен газ в Ревитуса край гръцката столица Атина, съобщи АНА-МПА, като се позовава на плановете на гръцкия газопреносен оператор ДЕСФА.

Натоварването на терминала вече е високо, защото гръцки, но и български компании се ориентират към доставки на природен газ, за да заменят руския газ, който беше прекъснат в България, или за да се подсигурят в случай на евентуално спиране на доставките в бъдеще.

Според графика през следващия месец е планирано да пристигнат 11 товара на компаниите „Elpedison", „MORE", „МЕТ Енерджи", ДЕПА (гръцката газова компания) и „Митилинеос" с общо количество от 4,3 тераватчаса. Това ще бъде нов рекорд за натоварването на терминала. Според данни, оповестени от ДЕПА при консултациите за инсталирането на нов плаващ резервоар в Ревитуса, предишният рекорд е бил отбелязан през януари 2020 г., когато в терминала са били разтоварени количества природен газ с еквивалент от 4,2 тераватчаса енергия.

През първото тримесечие на 2021 г. в Ревитуса са пристигнали общо 5,43 тераватчаса втечнен природен газ, а през същия период тази година - 9 тераватчаса. 

Управителният съвет на ДЕСФА реши миналата седмица да пристъпи към наем на плаващ резервоар. Според информациите поръчката е била възложена на компанията „Газлог" (Gaslog). Резервоарът ще бъде инсталиран през юли и ще има капацитет от над 150 хиляди кубични метра. В момента съществуващите три резервоара имат капацитет от 225 хил. куб. м. Според запознати с пазара инсталирането на нов резервоар ще улесни разтоварването на доставки от спот пазара на по-добри цени.

В условията на енергийна криза и особено на прекъсването на руските газови доставки за България Ревитуса се превръща в ключов елемент не само за гръцкия, но и за регионалния пазар на природен газ, отбелязва агенцията.

Възможностите за снабдяване на регионалния пазар през Гърция ще се разширят с изграждането на плаващ терминал за втечнен газ от компанията „Газтрейд" в Александруполис, който се планира да заработи в края на 2023 г. (има информации за усилия сроковете да бъдат съкратени с поне шест месеца - б.ред.). Планира се израждането на още три подобни съоръжения - втори терминал на „Газтрейд" в Александруполис, още един край Атина на „Elpedison" и на „Диорига газ" в Коринт, Южна Гърция.

Източник:БТА

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.