• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Обреди и обичаи около раждането на дете

Обреди и обичаи около раждането на дете

/КРОСС/ Какво се прави за лесно раждане

Множество обичаи и вярвания са свързани с предстоящото раждане. То трябва да се пази в тайна.

Ако за него разбере мъж, който е тръгнал на работа, родилката ще се мъчи докато мъжът се върне.

Ако се разбере за раждането и то вържи трудно бабата праща при разбралия съд с вода, да си потопи в нея пръстите, а после от тази вода дават на родилката да пие.

Ако по пътя все пак я срещне някой и той разбере къде отива, взимат от човека нишан - кърпа, престилка, може дори и само конец, и го слагат при родилката или хвърлят по пътя напред камък за лесно раждане.

Ако родилката е имала вече тежко раждане, трябва да отиде при жена, която ражда леко - да й омеси тя питка или кравай, да го пусне през дрехите й и да й го даде. Така чрез хляба ще й предаде дарбата си за раждане и плодовитост и тя ще роди лесно.

Ако жена, която ражда лесно, даде на родилката трикратно да пие вода, тя също ще роди лесно. В този случай магическото предаване на способността става чрез водата.

По време на раждането на родилката й дават да пие от вода, в която домашните са си измили ръцете, или вода, излята върху резетата на вратата и точилката, или вода, подадена й от човек с „лек полаз", та полазът му да премине от водата в нея, или й дават веда от бразда.

Тайнствената сила на водата - граница и врата от един свят към друг, може да помогне и предаде на родилката чуждия късмет. През дрехата на родилката пускат сапун, поливат я с малко вода в пазвата, дават й да пие вода, в която е измит топузът от вратата - понеже виси надолу, та да се роди бързо детето.

Също така съпругът се изпраща далеч от дома. Добре е и той да потопи пръстите си във вода, която родилката изпива, за да роди по-лесно.

Друг начин за по-лесно раждане бременните връзвали на гредата в стаята въже, за което се държали по време на раждане. Когато болките станат чести, отварят се всички прозорци и врати на дома, развързват се възлите на дрехите, разплитат се плитките, разкопчават се копчетата, отключват се катинари, ножове и ножици - „да се отключи", „отвори" жената, сипва се вода и в ключалките. Вратата на световете се отваря. Родилката сякаш наистина все повече прилича на отвъдна, намира се на границата на тук и „накрай свет ", готова е да се слее с природата, но и да изтръгне от нея живот, който да премине през вратата и да остане при хората.

Карат родилката да прескочи медник с гореща вода или да прекрачи огъня. Нещата, приготвени за бебето, се разтърсват и разхвърлят из помещението, където става раждането. Вярвало се е също , че ако се разпаше престилката на жена, друга бременна жена започва да ражда. На главата на родилката се слага венец от смил и се държи мокра гъба. На гърба на родилката се слага бележка с надпис: „Ето, небесните двери се отвориха и ти, отроче, излез, Бог те зове!". После се излиза от дома и на горния праг се изписва: „Разрушавайте, разрушавайте до основи!" .

Надписът трябва веднага да се изтрие след раждането, за да не се разруши (изсипе) утробата на родилката. Бабата удря леко родилката през кръста с дреха от мъжа й, за да се „разкръсти" и роди. Може и с думи да подкани и да рече: „Ако си момиче, бързай да вървиш за вода, ако си момче, бързай за дърва." Във вода се топи Богородична билка (или Богородична трева) и щом се разтопи, детето се ражда. Ако по време на раждането у дома има чужд човек, той остава да пренощува. При раждане огледалото се обръща към родилката. Страданията могат да се облекчат, като плодът „се заменя". До главата й слагат житен клас, перо от кокошка, промушват яйце през пазвата й.

За да се роди хубаво и здраво дете

Българката от векове е знаела че , че съдбата на детето ни е в наша власт още преди детето да се е родило това и е правела всичко възможно, за да роди здрави и хубави деца. Периодът на бременността е изпълнен с много неща, които е добре да се направят, и с още толкова и може би повече забрани. Бременната се ограничава от различни храни и дейности, които в повечето случаи се определят от пряка връзка, наподобяване, макар и съвсем външно с това, което иска да избегне жената за себе си и детето. Ограниченията са едновременно и грижа за здравето на бъдещата майка и детето, но и своеобразна изолация и предпазна мярка. Много силен е моралният акцент на тези забрани. В този момент, когато и жената, и детето в нея са на ръба на времето, когато от небитието и хаоса трябва да се създаде човек и да се вмести, да се подреди в реда на живота, опасността е твърде голяма.

Прекрачването на световете крие много риск, несигурност, неяснота – свързано е с други, неземни и отвъдни сили. В този толкова опасен и граничен момент нормите на обществото, на културата и морала, подредеността, която дават те, могат да се окажат спасителни и не случайно човек се обръща към тях с надежда. Забраните в крайна сметка са точно тези необходими и задължителни ориентири на бременната жена към общоприетите норми и правила на поведение, които могат да я предпазят от нечовешки, природни сили и въздействия, от които тя и без това е достатъчно уязвима.

В този смисъл те очертават правилното протичане на бременността и целта на самото раждане – отнемане от хаоса и създаване на живот от него в подредения, организиран свят на хората. Забраните по своеобразен начин предпазват и очистват както бъдещата майка, така и детето. Подготвят новопоявилия се живот за включването му, приобщаването в обществото, културата, правилата на хората.

Ако бебето се роди в Неделя то това се счита за добър и личен ден.

Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, с големи очи и дълъг перчем, смирено, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра - ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото си облече, все ще й прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т. н.

Ако бебето се роди на 27- мо число от месеца то това се счита за щастлив ден.

Родените тогава ще бъдат изключително красиви. Не е добре да се разболееш на 27-и, боледуването ще е продължително, но няма да е опасно за живота. Денят е добър за начало на голямо пътешествие.

 

Източници: *Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща „Труд” 2007 и други източници

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.