• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Специален пратеник на САЩ за борба срещу дезинформациите пристига на посещение в България

Специален пратеник на САЩ за борба срещу дезинформациите пристига на посещение в България

/КРОСС/ САЩ имат мисия в България за специалния пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към външното министерство във Вашингтон - Джеймс Рубин. Той ще посети страната ни през настоящата седмица, съобщава Държавният департамент на Щатите. Според официалното съобщение Рубин трябва „да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

Първо пратеникът ще участва във форума за регионална сигурност GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, където е и съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков. Сред говорителите на събитието е и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. GLOBSEC 2023 продължава до 31 май.

След това Рубин ще посети България и Белгия. За София и Брюксел програмата му гласи, че „ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията". Причината - "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство".

Миналия месец Рубин беше в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като темата бе борбата с дезинформацията, манипулираната информация и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани, съобщи тогава БТА.

Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически съветник, преподавател е в "Оксфорд", Колумбийския университет и LSE, а също така е коментатор и анализатор за издания като Politico и телевизия Sky News. В Държавния департамент работи от 15 декември 2022 г.

През 1989-1993 е член на екипа на настоящия президент Джо Байдън в Сената. При администрацията на президента Бил Клинтън е помощник-държавен секретар и основен говорител на Мадлин Олбрайт, както докато тя беше държавен секретар, така и докато бе представител на САЩ в ООН. През 1999 г. му е възложено да бъде специален преговарящ за разпускането на Армията за освобождение на Косово.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Русофоба, що да ходя в Русия, мога да взема пример за свободата на словото, съвестта и вероизповеданието от такава велика демократична страна като Усрайна. Там всеки говори каквото си иска а медиите не разпространяват нищо друго освен истината, след няколко проверки. Дебил.

29.05.2023 20:46:50

Анонимен

Шефа на фезиниформаци Шефа на дезинформации те.

29.05.2023 18:30:17

Анонимен

Ебем ти жабата. Хич да не идва. Краварски представители идват на тая нещастна територия само за да подчертаят величествено колко сме важни за тях, да подкрепят техните хора когато са осрани и да затегнат гайките, ако се ослушваме. Факта, че е работил за човеконенавистната вещица - Олбрайт е достатъчен за да е нежелан тук. Да пробва да иде в Сърбия, те там със сигурност ще го гръмнат. И този ще ни учи как да борим истината с лъжа.

29.05.2023 17:33:59

Анонимен

Зомби ходи в Русия да видиш свобода на словото, баси откачения народ....

29.05.2023 16:12:58

Анонимен

Уплашиха че може да има свобода на словото не в техен интерес и сега пратиха надзирател.

29.05.2023 15:55:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.