• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Държавният глава: Необходимо е изсветляване на процеса по провеждане на обществени поръчки

Държавният глава: Необходимо е изсветляване на процеса по провеждане на обществени поръчки

Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят решения, заяви Румен Радев на среща с представители на пътно-строителните фирми

/КРОСС/ Свързаността и развитата транспортна инфраструктура са в основата на икономическото и социално развитие на всяко общество. Затова е необходимо изсветляване на целия процес по провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и разплащане на задълженията към фирмите в пътния бранш. Това заяви президентът Румен Радев на среща с Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища" и представители на Камарата на строителите в България. В срещата участва и служебният министър на финансите Асен Василев.

Президентът подчерта, че практиката на предишното управление с постановления на Министерски съвет системно да се заобикаля Законът за държавния бюджет трябва да бъде прекратена. Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат „чисти", да има лоялна конкуренция, а договорите да се сключват на реалната им стойност. Държавният глава призова и за преустановяване на практиката стойността на сключен договор след вече проведена обществена поръчка да се надвишава в пъти с включването на нови и нови дейности.

„Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят устойчиви решения за разрешаване на проблемите", заяви още Румен Радев. Президентът открои и необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура", така че да бъдат ясни средствата, които ще бъдат отделяни за пътно-строителна дейност през годината, както и за поддържането и почистването на пътищата.

По време на срещата представители на ръководството на Браншова камара „Пътища" подчертаха, че натрупаните огромни задължения от страна на държавата към фирмите от пътно-строителния бранш създава голямо напрежение в сектора. Те изразиха готовност за ползотворен диалог със служебното правителство за намирането на решение в тази насока.

По думите им възлагането на дейности по ремонт и поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, практически е спряло и при наличието на дебат по отношение на действащите договори и забавените разплащания, ако скоро не се намери решение, зимното почистване на републиканската пътна мрежа би създало притеснения, заедно с всички съпътстващи проблеми за безопасността на придвижването на хора и товари.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.