• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Посланикът на Румъния у нас: Австрия се противопостави на пълното приемане на Румъния и България в Шенген заради проблема с начина, по който Европейският съюз се справя с незаконната миграция

Посланикът на Румъния у нас: Австрия се противопостави на пълното приемане на Румъния и България в Шенген заради проблема с начина, по който Европейският съюз се справя с незаконната миграция

/КРОСС/ Бръндуша Йоана Предеску е извънреден и пълномощен посланик на Румъния в България от март 2021 г. Преди това е била посланик в Нидерландия и постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия (2016 - 2020). Представлявала е страната си и като генерален консул в Мюнхен, Германия, заместник-ръководител на мисиите в Берлин и Виена. По време на своята 30-годишна дипломатическа кариера тя е ръководила различни дирекции и отдели в Министерството на външните работи в Букурещ. Говори английски, немски, френски и нидерландски.

Споделя, че това, което й харесва в България, е фактът, че българите се гордеят изключително много с това, което са. „Те не се срамуват да кажат: „Аз съм българин". Те ценят изключително много оригиналността на своя език, като започнем, разбира се, с това, че се гордеят със своята азбука, която е част от световното културно наследство. Това много ми харесва. По определен начин се чувствам като у дома."

Според нея Австрия се противопостави на пълното приемане на Румъния и България в Шенген не заради двете страни, а заради проблема с начина, по който Европейският съюз се справя с незаконната миграция. „Ние не споделяме напълно становището, че системата е счупена, тъй като моята страна, както и вашата, вече имаме изключително силен принос в това да покажем, че системата всъщност работи. И е добра за нас, и ние сме тук, на външните граници, и вършим своята работа", заяви посланик Предеску.

Европейската интеграция е динамичен и непрекъснат процес. В този смисъл тя разглежда и частичното приемане в Шенген на двете страни. „Трябва да продължим да спазваме ангажиментите, които двете държави поехме в процеса на преговорите. По принцип, нашите ангажименти да охраняваме външната граница, да прилагаме също така разпоредбите на Дъблинския регламент са принос за сигурността на целия Европейски съюз, очевидно. Така, както виждаме ние нещата в Румъния, решението през декември не съдържаше за нас нови, неочаквани условия", коментира посланик Предеску.

Двете държави ще започнат да издават краткосрочни шенгенски визи на лица, които искат да влязат в ЕС от трети държави от 31 март. „Това всъщност вече е де юре признание, защото нашите две държави ще могат да издават шенгенски визи, което вече означава, че сме част от Шенген."

Властите от двете страни са в постоянно сътрудничество с Европейската комисия, за да бъдат адаптирани и прилагани мерките по засилен граничен контрол. „Поели сме съвсем ясни ангажименти и ние би трябвало, както и досега, но може би малко по-засилено, да се доверяваме едни на други, да разговаряме помежду си, да се координираме стриктно относно специфичните детайли, за да не бъдат засегнати двустранните ни отношения. Не става въпрос за това, а най-вече да не се засегне транспорта на стоки, придвижването на хората по нашата обща граница, която е граница между две държави членки на ЕС, която при всички положения трябва да е свободна граница."

Търговските взаимоотношения между двете страни са изключително силни. От години Румъния е на второ място по отношение на двустранния стокообмен.

„Подобряването на свързаността е основен елемент за увеличаване на стокообмена и правенето на бизнес в двете държави по-привлекателно. Голяма, ключова стъпка беше направена още през септември, когато нашите правителства подадоха пред Европейската комисия съвместно предложение за финансиране на предпроектното проучване, което е първата стъпка за построяването на втори мост при Гюргево-Русе. Така че в момента се движим право напред към това най-сетне да имаме втори мост на това толкова важно място. Тук бих споменала проекта Fast Danube, който отново е съвместен между Румъния и България. Европейската комисия осигури финансирането на проекта, за да имаме възможността да осигурим корабоплаването по Дунава през цялата година, което е особено важно сега, когато имаме тази агресивна война срещу Украйна от страна на Русия и чийто край не се вижда в обозримо бъдеще. Така че новите трасета за Украйна, за да изнася своето зърно, но и други продукти, навсякъде по света, е конкретен принос от Румъния и България, разбира се, да им помогне в техните усилия срещу войната", обясни посланик Предеску.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Последиците от погрешната политика на големите и богатите се понасят най-тежко от бедните в кооператива. Никога бедни и богати под един покрив. Бедните винаги ще живеят в пристройките.

20.01.2024 15:51:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.