• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Бригаден генерал Николай Русев: Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много трудно

Бригаден генерал Николай Русев: Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много трудно

/КРОСС/ В момента дежурството се носи надеждно и непрекъснато, но поддръжката на МиГ-29 става все по-трудна. Правим всичко възможно да изкараме дежурството на МиГ-29 до 2023 година. Ние носим дежурство и ще го правим до последния си ден. Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много скъпо и много трудно. Това каза ген. Николай Русев - командир на авиобаза „Граф Игнатиево", в предаването „Тази събота" по бТВ.

14-те пилоти, които се обучават за пилотиране на изтребители F-16, са крайно достатъчни за носене на бойно дежурство. Тяхното обучение трябва да продължи и след  като се върнат. От тези пилоти само четирима са водачи. „2025 г. не е границата. 2028-2030 г. е границата за поемане на дежурството с F-16. Дотогава ние трябва да носим дежурство. И ако някой реши, че няма нужда от междинен самолет, да понесе своята отговорност и да заличи една вековна традиция в българската бойна авиация", заяви ген. Русев.

Заместващите изтребители по думите му не е задължително да са „Грипен". Според него може да се лети на всеки друг европейски изтребител. „Нямаме отговор за изтребител F-16 втора ръка от САЩ и Израел. Нямаме време да чакаме. Затова са запитани Франция, Италия и Швеция. Отзоваха се Швеция и Франция. Без оферти всичко е спекулация", поясни той.

Много страни около нас експлоатират по няколко типа изтребители, посочи той.

„Ние сме на фронтовата линия, а ние се опитваме да кажем, че не трябва да носим дежурство - някой да го прави вместо нас. Нали сме НАТО, ние трябва да пазим?", коментира ген. Русев.

„Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали руската техника, да бъдат освободени, за да останат тези, които ще експлоатират F-16. Това е непристойно поведение. Те могат да продължават с усилията, ние ще ги гледаме отгоре - това е несериозно. Всички могат да се справят с американската техника", подчерта Русев.

В авиобаза „Граф Игнатиево" се експлоатира три вида техника, обясни Людмил Вълков, зам.-командир по Авиационна техника и въоръжение в авиобазата.

„В момента ресурсът, с който разполагаме, е ограничен. Инструментите, с които можем да го управляваме, са ограничени. Ако договор за ремонт на двигателите на МиГ-29 се случат, това ще помогне се дежурството през 2023 година, но не и за след това. Не се знае и Полша докога ще помага за поддръжката на самолетите", допълни той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

пичага

Още един льотчик с зели чорапи .Да ли няма да ни го пробутат на следващите избори !?

25.02.2023 10:32:12

ЕЙ

Пребройте колко самолета МОГАТ да изпълнят бойна задача СЕГА и пребройте колко МНОГО Г Е Н Е Р А Л И има във ВВС!?!?!?! На всеки самолет -по 2-ма генерала--ЗАЩО?????? Толкова ли е богата АРМИЯТА за да издържа тази глутница на държавната ясла??????

16.10.2022 14:08:04

Генчо Гунчев

Днес е празника на българската авиация! Авиация, която имаше 300 бойни машини! Има ги и сега: Изтърбушени и наредени по детски площадки и селски мегдани! Честит празник и Бог да я прости!

16.10.2022 14:01:36

Анонимен

Какъв генерал си щом не си разбрал, че България е загубила още преди повече от 30 години способностите си, да има въобще армия.Въпросът не се отнася само до авиацията, а до всички родове войски чието състояние е плачевно, като цяло.

15.10.2022 17:53:47

Анонимен

само като видя генерал и започвам да повръщам....

15.10.2022 15:30:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.