• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Русия експулсира 14 български дипломати

Русия експулсира 14 български дипломати

/КРОСС/ В отговор на българските действия, Москва експулсира 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", заявиха от руското МВнР.

Българският посланик Атанас Кръстин е бил поканен във външното министерство, където му е била връчена нота от руското дипломатическо представителство за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата, гласи официалната информация.

Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителни щети на отношенията между страните и показва по-нататъшна "деградация на Запада".

„Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия", се казва в изявлението на дипломатическата мисия.

На 28 юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков съобщи, че взето решение за експулсиране на 70 руски дипломати и служители в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три автобуса до "Летище София". От там руснаците отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с хуманитарен статут.

Изтъкнатите причини варираха от обвинения в шпионаж до необходимостта от реципрочност на броя на руските служители в София и българските в Русия.

Още тогава Москва предупреди, че ще предприеме ответни мерки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На Кирчо не му достигна умствена досетливост, че с прекратяването на консулските услуги се отнемат гражданските права на много – визи за пътуване, документи за подмяна на загубени, смъртни случаи, невъзможност за сключване на брак и много други.

06.08.2022 11:52:51

Анонимен

Само 70 срещу 14 и вероятно повече няма. Не ни ли е срам от това съотношение и сме тръгнали да си го мерим с руснаците.

06.08.2022 02:09:55

Анонимен

За няколко месеца във властта и истинският му лик лъсна. Горката Линда видя, че цял живот е била използвана за интереса му. Че даже Кирето не се посвени пред цяла България да се държи за ръчичка с приАтелката си Ленчето.

05.08.2022 18:38:44

Анонимен

Българските управници вместо да направят лошо на състава на руското посолство му направиха добро. То с облекчение напусна една страна не с враждебно население, напротив, но с враждебен режим към тях. Ще отиде с удоволствие на служба в която и да е друга страна по света. Прибраха си дори и домашните любимци. Сигурен съм, че колегите им от всички други посолства са ги изпратили с уважение, така както се полага на колеги.

05.08.2022 15:30:20

Анонимен

Още дълго ще си спомняме за говното Петков и ще споменаваме благо роднините му до трето коляно

05.08.2022 14:03:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.