• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Русия заплаши да експулсира американски дипломати

Русия заплаши да експулсира американски дипломати

/КРОСС/ До 31 януари 2022 г. служителите на посолството на САЩ, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова, съобщава РИА НОВОСТИ.
По-рано Вашингтон поиска 27 руски дипломатически служители да напуснат Съединените щати до 30 януари 2022 г.

"Ние разглеждаме американското искане точно като експулсиране и възнамеряваме да реагираме съответно. До 31 януари 2022 г. служителите на американското посолство, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия", каза Захарова.

Тя подчерта, че това не е изборът на Русия - „САЩ наложиха подобна игра": през 2020 г. Държавният департамент едностранно определи тригодишно ограничение за продължителността на командировките за служители на посолството във Вашингтон и генералните консулства на Русия в Ню Йорк и Хюстън.

До 1 юли следващата година, ако Вашингтон не се откаже от тригодишното правило и не направи компромис, работниците все пак ще напуснат в общ брой, съизмерим с броя на руснаците, обявен от Държавния департамент", добави Захарова.

Според нея на руските дипломати, които вече са напуснали и трябва да напуснат САЩ, е забранено да влизат в руски дипломатически мисии за работа в продължение на три години.

В средата на април Вашингтон отново разшири антируските санкции и изгони десет дипломати. В отговор Русия включи Съединените щати в списъка на неприятелските страни, на които по-специално беше забранено да наема руснаци и граждани на трети страни за работа в посолствата. Американската дипломатическа мисия заяви, че ще трябва значително да съкрати персонала си, така че няма да може да предоставя консулски услуги в пълен размер. От средата на май неимигрантските визи са спрени за руснаците.

През юни, след срещата на върха на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Москва и Вашингтон започнаха контакти по въпроса за нормализиране на работата на посолствата, но според руския външен министър Сергей Лавров този процес е „отбелязано време" за опитите на САЩ да окажат натиск върху Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Заедно с дипломатите американците да си приберат и агентурата, като им дадат и обещаното американско гражданство, след което някой „пратеник на КГБ ще ги отрови”.

02.12.2021 07:54:09

Анонимен

Гонете всичките бе Знахарова, жив американец да не остане в Русия…мръсници мръсни…

01.12.2021 21:11:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.