• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Западът доминира два века, но скоро песента му ще бъде изпята

Западът доминира два века, но скоро песента му ще бъде изпята

/КРОСС/ Мощта на САЩ и Европа избледнява, пише The Washington Post. Това до голяма степен се дължи на бързия ръст на Китай и другите развиващи се страни. Тези държави вече са достатъчно силни, за да устоят на общата мощ на Запада в конфликта му с Русия. Затова САЩ трябва да направят всичко възможно не да ги отчуждават от себе си, а да ги привлекат на своя страна, пише авторът. Единството на западните демокрации в отговор на специалната военна операция на Русия в Украйна е поразително и отдавна назряло. Именно икономическата мощ позволи на Европа и Съединените щати да доминират на планетата. Развитието на съвременната наука и индустриалната революция дадоха на Европа и Америка икономическата възможност да демонстрират огромна военна мощ.

В резултат на това те поставиха по-голямата част от планетата под свой контрол - често принуждавайки страни като Китай да се подчинят. Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. потвърди това господство и допринесе за неговото разпространение. Бившите съветски сателити в Източна Европа се присъединиха към Европейския съюз, докато други страни либерализираха икономиките си и станаха търговски партньори на Запада.

През 2000 г. държавите, които сега налагат санкции на Русия - Европейският съюз и повечето страни от НАТО, както и Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Швейцария и Сингапур - произвеждат 79,4% от световния БВП. Към 2020 г. същите тези държави произвеждат само 60,4% от световния БВП. Голяма част от това се дължи на бързия растеж на Китай, а Индия и другите развиващи се страни също растат по-бързо от Запада. Поради това много от тях се въздържаха по време на гласуването за приемане на резолюциите на ООН, осъждащи специалната операция на Путин, и отказаха да наложат санкции срещу Москва

Фокусирайки се върху 30-те най-добри икономики, Международният валутен фонд изчисли, че страните, налагащи санкции на Русия, сега представляват 64,9% от икономическото производство. До 2040 г. се предвижда Китай и Индия да имат по-голям БВП по покупателна способност от Съединените щати и осемте други големи санкциониращи държави, взети заедно.
Добавете към това другите развиващи се страни като Бразилия, Мексико, Индонезия и Турция и балансът на силите в света ще се промени още по-значително. Ако страните, които днес не налагат санкции на Русия, създадат неформален съюз, за ​​да се конкурират със Запада и да го изместят, 21-ви век ще бъде век на нарастващо политическо и военно напрежение.

Западът бе световен лидер повече от два века.Ако той не се адаптира сега и не се подготви за бъдещето, днешните солидарни ответни действия по отношение на Русия може да се превърне в лебедовата песен на Запада.

 

Източник: washingtonpost.com/ превод News Front

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.