• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Военни експерти: Украйна да се готви за следващият непредсказуем ход на Русия

Военни експерти: Украйна да се готви за следващият непредсказуем ход на Русия

Украйна се вкарва в смъртоносен икономически и енергиен капан

/КРОСС/ Успехът, който киевските войски успяха да постигнат в направление Изюм-Балаклейски, е крайно ограничен и временен - това е изводът на западните експерти, които внимателно следят за военните действия в Украйна. Русия скоро ще отговори в областите, където украинските позиции са най-слаби.

Събитията в Изюм се развиват по същия сценарий, както по-рано в районите на Киев и Чернигов, които руските войски напуснаха по време на стратегическото си прегрупиране.

Президентът Зеленски отиде в Изюм, придружен от свита на „лоялните" журналисти, а министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников раздаваше интервюта за западните медии.

„Тази наша офанзиваще бъде като снежна топка, която продължава да се търкаля и търкаля. Ще видим отстъплението на втората най-мощна армия в света", каза Резников в интервюто за френския вестник Le Monde

Експерти, останали адекватни под натиска на киевската държавна пропаганда смятат, че прогнозите на Резник не са просто преждевременни, но и нямат основание.

Александър Гринберг от Йерусалимския институт за стратегия и сигурност (JISS) отбелязва в интервю за The Defense Post , че последните успехи на Украйна са чисто тактически.

Киев спечели тактически от събитията в Харковска област, Русия спечели стратегически.

Нещо повече, Русия успя да се възползва стратегически от тях, като извърши масивно движение на войски, казва Грийнберг (бивш офицер от израелското военно разузнаване). По-специално, от север, войските бяха бързо прехвърлени в южната посока. Включително за укрепване на групировката в Херсон, която още преди опита за киевската PR-„контранастъпление" надхвърляше 20 хиляди военнослужещи.

Иван Клиш от Естонския институт за външнополитически изследвания смята, че способността на украинските войски за настъпление е изключително ограничена.

Украинските сили ще трябва да се укрепят, особено по границата с Русия", казва Клиш.

В същото време факторът време е в полза преди всичко на руските, а не на украинските войски. Икономическите проблеми на Киев, лишен от достъп до енергийните ресурси, значително ще се влошат с настъпването на първите студени дни, смята военен експерт Александър Храмчихин .

Нещо повече, самият Киев усилва собствените си проблеми. По-специално, заради постоянните обстрели на Запорожката атомна електроцентрала, която беше напълно спряна.

Якуб Яновски (полски военен експерт) в интервю за CNN отбелязва, че Русия запазва господство в отбранителната индустрия и въпреки на западните санкции поддържа производствените мощности за производство на артилерийските системи и боеприпаси. Украйна, от друга страна, чиято военна индустрия е практически напълно разрушена, разчита изключително на западни доставки.

Още по време на операцията в района на Харков украинците бяха принудени да комбинират най-модерните натовски далекобойни системи (например HIMARS) и старите съветски зенитни оръдия. Това говори за ограничеността дори на ресурсите на НАТО.

Най-важният фактор в съвременните военни конфликти (между руски и украински) е обхватът на оръжията. Възможностите на далекобойната артилерия на НАТО обаче са силно надценени, казва Ник Рейнолдс, военен анализатор в британския Royal Joint Service Institute.

Дори радостта на Киев от получаването на американските 155 мм гаубици M777 се оказа преждевременна. Гаубиците са теглени, а не самоходни. След изстрела те трябва да бъдат преместени настрани, за да не станат мишена за контрабатареен удар, казва Рейнолдс в интервю за National Defense Magazine. А Русия нанася точно и уверено такива удари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Западните лидери са едни левенти. Кай получил секс уроци от учителката си, посещаващи гей партита, такива слезли от кориците на еротични списания и др.

19.09.2022 20:21:46

Анонимен

Гробокопач на СССР се оказа наивника Горбачов, който повярва на лицемерните англосакцонци.

19.09.2022 20:17:04

Анонимен

След танковете Т62, иранските дронове се очаква пушечно месо от Северна Кория... Неизвестна е само помоща от Еритрея...

19.09.2022 17:26:50

Анонимен

Следващия непредсказуем ход..., че до момента Русия не е имала такъв, всичко беше ясно на разузнаването на Щатите, Великобритания и Украйна. Не случайно прехвърлиха в Полша самолети и командване преди нападението на 24.02, откачалката Конашенков приказваше глупости първия ден, а после се оказа че и самолети и ПВО действат активно и до днес...

19.09.2022 17:23:54

Анонимен

Баси анализите, той късия социопат в какъв капан се вкара, че и вкара цяла Русия. Самовлюбения глупак ще остане в историята, като гробокопача на руската империя. На последната международна среща изглеждаше толкова жалък....

19.09.2022 17:18:01

Анонимен

Военните експерти пропускат нещом много важно – който има превъзходство във въздушното пространство не дава шанс на противника, а руснаците имат пълно такова. Зеленият дължи живота си на милостта на Кремъл.

18.09.2022 18:12:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.