• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Прилепи в Лаос пренасят сходен на SARS-CoV-2 вирус

Прилепи в Лаос пренасят сходен на SARS-CoV-2 вирус

/КРОСС/ Учени са открили още една следа към произхода на вируса, който причинява Covid-19 - оказва се, че прилепи, живеещи в пещери в Лаос, носят сходен патоген, който експерти смятат, че може потенциално пряко да зарази хора, предаде АФП.

Вирусът причини смъртта на милиони, откакто бе открит в Китай в края на 2019 г., а споровете откъде произхожда продължават да бушуват.

Някои експерти казва, че се е предал от животни, но други сочат към възможността за изтичане от лаборатория.

Изследователи от френския институт „Пастьор" и Националния университет на Лаос казват, че разкритията им показват, че вирусите генетично са близки до SARS-CoV-2 „съществуват" в природата сред прилепи в пещери в Северен От идентифицираните вируси сред стотици тествани прилепи в провинция Виентян три са много близки до вируса, който причинява Covid-19, в частност с механизма, по който се захваща за човешките клетки.

„Идеята бе да се опитаме да идентифицираме произхода на тази пандемията", коментира пред АФП Марк Елиът, който ръководи лаборатория за патогени в института „Пастьор".

Неговият екип е анализирал събраните проби, а той посочва, че все още има ключови разлики между откритите вируси и SARS-CoV-2.

Но работата е „сериозна стъпка в посока" идентифициране произхода на пандемията, смята Елиът.

Авторите на изследването, което е дадено за рецензия в сп. „Нейчър", предупреждават, че техните разкрития предполагат, че новите вируси „изглежда имат същия потенциал да заразят хора като първите щамове на SARS-CoV-2".

„Хора, работещи в пещери, аскети от някои религиозни общности, а също и туристи са изложени на риск", предупреждават още учените.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.