• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Прилепите носят коронавируси с десетилетия

Прилепите носят коронавируси с десетилетия

/КРОСС/ Ново проучване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, отговорна за COVID-19, циркулират в прилепите от десетилетия, много преди вирусът да започне да заразява хората.

Как точно вирусът е скочил у хората, все още е загадка. Но проучването показва, че коронавирусът най-вероятно е еволюирал при прилепи - като Rhinolophus affinis, източникът на коронавирус, който е предизвикал епидемията от SARS през 2003-2004 г. - не змии или панголини, както някои изследователи предполагат. Панголините или друго животно може би все пак са били междинен гостоприемник, преди вирусът да се прехвърли на хората.

Епидемологът Масией Бони и неговите колеги изследват генетичните скици на новия коронавирус SARS-CoV-2 и 67 свързани вируси. Анализът има за цел да разкрие еволюционната история на SARS-CoV-2 и да види дали вирусът е разменил части генетичен материал с други коронавируси, процес, наречен рекомбинация, за да се превърне в грозния патоген, който е сега.

SARS-CoV-2 не е резултат от генетична размяна сред известни коронавируси, съобщават изследователите на 28 юли за „Сайънс Нюз".

Въз основа на еволюционната връзка сред 68-те коронавируси, изследователите оценяват, че клонът на родословното дърво на вируса, който води до SARS-CoV-2, се е различавал от сродните вируси между 1948 и 1982 г. Тези данни предполагат, че коронавирусната линия, довела до вируса в сегашната пандемия, присъства в прилепите от десетилетия.

Този дълъг период загатва, че още вируси с потенциал да заразят хората циркулират в прилепите. Откриването на такива вируси в прилеп може да помогне да се идентифицират потенциалните заплахи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.