• 14 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.9016
 •  GBP / BGN 2.3087
 •  CHF / BGN 2.0186
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 15°C

Кой ще наследи Зоран Заев в СДСМ?

Кой ще наследи Зоран Заев в СДСМ?

/КРОСС/ Централната избирателна комисия (ЦИК) на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) в събота ще провери кандидатурите, отговарящи на критериите за избор на председател на партията, след като в 16:00 часа в петък изтече крайния срок за издигане на кандидатури за лидерския пост, пише скопският вестник "Независен".

Четири са внесените кандидатури за партиен лидер на СДСМ - Димитър Ковачевски, настоящ зам.-министър на финансите, Фросина Ременски, бивш депутат и заместник-председател на СДСМ, Властимир Алексовски, член и активист на СДСМ от общинската организация на партията от Куманово и Йован Деспотовски, директор на Дирекция за технологични индустриални развойни зони.

Последен се кандидатира Деспотовски, който внесе в ЦИК своята програма "Концепция 28", в която според него фокусът е върху хората. „Предлагаме концепция в политиката, която няма да тръгва от „Кой", а от „Как" и „Какъв човек/хора" ни трябват. Концепция, която чрез конкретни и измерими резултати ще укрепи СДСМ като водеща политическа сила в Северна Македония след следващите парламентарни избори. Концепция, която ще осигури приемственост и качество в прилагането на съвременните ценности и прогресивни политики до 2028 г.," се казва в програмата на Деспотовски.

Димитър Ковачевски представи кандидатурата си с предаването „Заедно, отговорно и всеотдайно", след което написа в профила си във Фейсбук, че „във време на предизвикателства пред македонското общество е отговорно да направиш крачка, да действаш. „Да направи СДСМ ефективен, организиран и ангажиран с решаването на проблеми. Заедно, отговорно и всеотдайно. Гражданите искат работа, решения и много отговорност. Трябва да извлечем поуки и да направим сериозни промени, за да възстановим доверието, да обединим членската маса и бързо да се върнем на правилния път. За да постигнем това, трябва да поставим професионални и всеотдайни хора на всички позиции, които ще донесат реална промяна и ще работят отговорно. Вярвам, че само така ще възстановим доверието на гражданите в институциите, но и че ние като държава можем и умеем да се справяме сами. Моят приоритет ще бъде вътрешната политика, ефективното функциониране и реализация, както и подобряването на икономическия стандарт на гражданите," каза Ковачевски.

Фросина Ременски подаде символично кандидатурата си по време на 16-дневната акция срещу насилието над жени, като насърчи жените да не се отказват от мечтите си. „Искам да бъда пример чрез кандидатурата си и да насърчавам всички жени, независимао на каква позиция са да не се отказват от мечтите си и да продължат да се борят, каквото и да става и насърчавам социалдемократите да подкрепят моята кандидатура," каза Ременски. Обяснявайки кандидатурата, тя подчерта, че целта и мотивът за нейното самоиздигане на кандидатурата за председател на партията са актуалната обществено-политическа и партийна дейност, която е имала в момент, когато СДСМ е взимала трудни решения.

Изборът за нов председател на партията се провежда след оставката на министър-председателя и лидер на СДСМ Зоран Заев, след края на втория тур на местните избори, поемайки отговорност за, както каза той, лошите резултати на изборите. С Решение на Изпълнителния съвет от 26 ноември 2021 г. са насрочени извънредните избори, които ще се проведат на 12 декември 2021 г.

Процедурата за кандидатстване стартира на 27 ноември и приключи в петък. Право да се кандидатират имат всички членове на СДСМ, които отговарят на критериите в съответствие с Устава на СДСМ. За председател на СДСМ може да се кандидатира лице, което има поне пет години членство в партията и което е избирано от Конгреса поне веднъж за член на един от партийните органи. Местните избори ще се проведат от 80 общински избирателни комисии и избирателни секции.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.