• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Грузински филм за насилие над „Свидетели на Йехова“ триумфира в Сан Себастиян

Грузински филм за насилие над „Свидетели на Йехова“ триумфира в Сан Себастиян

/КРОСС/ Грузинско-френският филм „Начало" спечели голямата награда „Златната раковина" на 68-ия Международен кинофестивал в Сан Себастиян, Испания, който се проведе от 18 до 26 септември.

Филмът разказва за историята на група хора от сектата „Свидетели на Йехова", които са нападнати от екстремистки настроени младежи в малък и скучен провинциален град. Яна (Иамзе Сухиташвили) е жена на лидера на сектата, която започва да преосмисля ценностите си и открива какво всъщност иска от живота.

Иамзе Сухиташвили бе обявена за най-добра актриса за изпълнението на главната роля в същия филм. Като най-добри актьори в главна мъжка роля бяха определени Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Маунус Милан и Ларс Ланте за участието си в датската продукция „Druk". Най-добър режисьор и сценарист според журито на фестивала е грузинката Деа Кулумбегашвили за „Начало".

Тази година на 18 септември фестивалът бе открит с най-новия филм на Уди Алън „Rifkins' festival". Това бе вторият международен кинофорум след Венецианския, който се проведе в обичаен формат на живо. Заради пандемията тазгодишният фестивал протече при спазване на строги противоепидемични мерки, съкратен брой зрители и намален брой публични прожекции. Официалната церемония също бе съкратена и всички присъстващи бяха с маски.

Председател на журито тази година беше италианският режисьор Лука Гуаданино.
Специалната награда на журито получи британският музикален документален филм на Жулиен Темпъл за лидера на пънк групата The Pogues: „Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan".

Почетната награда на фестивала за принос в развитието на киното получи актьорът Виго Мортенсен.

Три от филмите на фестивала в Сан Себастиян - „Начало", „Druk" и британската комедия „Limbo" - бяха включени и в официалната селекция на отменения заради пандемията фестивал в Кан.

Международният фестивал в Сан Себастиян се провежда ежегодно от 1953 г. насам и се смята за един от най-престижните в Европа. Няколко пъти е ставал домакин на знакови премиери в световното кино. Именно в Сан Себастиян за пръв път в Европа е излъчен в края на седемдесетте години първият епизод от сагата „Междузвездни войни", а през 1959 г. Алфред Хичкок за пръв път представя в Сан Себастиян филма си „Север-северозапад". Миналата година филмът „Сестра" на Светла Цоцоркова бе отличен със специален диплом в категорията „Нови режисьори" на фестивала в испанския град.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.